U trendu

U Austriji sutra „padaju“ sve epidemioloske mere, osim u Becu

BEČ – U Austriji se sutra ukidaju gotovo sve epidemiološke mere koje su bile na snazi u borbi protiv pandemije korona virusa.

Nakon dve godine ograničavanja sloboda građana, Austrija se vraća normalnom životu, izuzev Beča, gde se nastavlja primena oštrijih mera.

Austrija ukida ograničenja pristupa ugostiteljskim objektima, manifestacijama i na osnovu odluke vlade više neće biti u primeni ni „2G“, a ni „3G“ pravilo, pa će svi moći da koriste usluge gastronomije, da idu na stadione…

Ukida se i ograničenje radnog vremena u ugostiteljstvu i sa radom može početi i noćna gastronomija.

Kao jedina epidemiološka mera ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali samo na mestima koja koriste i rizične grupe, a to znači u supermarketima, apotekama, bankama, trafikama, benzinskim pumpama, u institicijama.

Isto tako FFP2 maska mora se nositi u javnom prevozu, u taksi vozilima, ali i školskim transportima.

Istovremeno se obaveza nošenja maski ukida na brodovima i u autobusima.

Specijalna pravila važe i dalje u ustanovima za negu i staračkim domovima. Posetioci moraju da se pridržavaju „3G“ pravila, odnosno moraju biti vakcinisani, ili imati potvrdu o preležanom kovi 19, odnosno PCR test, te moraju nositi i masku.

Isto važi i za osoblje ovih ustanova i bolnica.

Za skupove sa više od 50 ljudi od sada se mora samo izraditi koncept prevencije, koji će se samo nasumično proveravati od strane opštinskih vlasti.

Sve to će važiti u osam od devet austrijskih pokrajina i samo u Beču će građanima biti i dalje ograničene slobode.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig najavio je da će „2G“ pravilo u gastronomiji ostati na snazi, pa će u restorane i kafiće moći samo vakcinisani i izlečeni.

Ostaće na snazi obaveza nošenja maski FFP2 u trgovini.

I u Beču počceće sa radom noćna gastronomija, ali samo za vakcinisane ili lica koja su preležala kovid19, pošto se primenjuje „2G“ pravilo.

Ta mera će navesti mnoge Bečlije da u noćni život idu izvan grada, pošto se u pokrajinama Donja Austrija, Burgenland sa kojima se graniči Beč, primenjuje odluka austrijske vlade, to jest ukidaju sve mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar