U trendu

U Austriji sve više građana bez prava glasa

BEČ – U Austriji je sve više građana bez prava glasa na izborima jer veliki broj nema austrijsko državljanstvo.

Tako na predstojećim predsedničkim izborima neće moći da glasa 1,4 milion stanovnika Alpske republike zato što nema državljanstvo.

Posebno je veliki broj onih bez prava glasa koji žive u gradovima i na zapadu zemlje.

Tako, prema podacima Statističkog zavoda, u Inzbruku i Salcburgu 30 odsto građana, starosti od 16 godina, nema pravo glasa, a u Lincu i Gracu jedna četvrtina.

U Beču jedna trećina Bečlija nema pravo glasa, uz regionalne razlike, a u pojedinim opštinama četiri od 10 Bečlija nema državljanstvo.

Širom Austrije oko 18 odsto građana u starosti iznad 16 godina nema državljanstvo, a tako ni pravo glasa, što znači da je u pitanju svaki šesti građanin.

Zanimljivo je da najveći broj stanovnika bez prava glasa ima mesto Jungholc u pokrajini Tirol sa 66 odsto, i Mitelberg u Forarlbergu sa 51 odsto.

Politikolog Peter Filcmajer smatra da je potrebna reforma izbornog zakona, kako bi se omogućilo i građanima bez austrijskog državljanstva da donose odluke o političkom sistemu zemlje u kojoj žive.

Prema njegovim rečima pravo glasa bi moglo da se veže za mesto boravka, a preduslov mogla bi biti dužina boravka.

Međutim, trenutno se ne može očekivati reforma u tom pravcu.

Predsednik Aleksander van der Belen ranije je dao predlog za se olakša dodela državljanstva, ali je to odbijeno od strane Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPO).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар