U Avganistanu ugroženo 10 miliona dece zbog nedostatka hrane

KABUL – Otprilike 10 miliona dece u ratom razorenom Avganistanu ugroženo je zbog nedostatka hrane ui ove godine, saopštila je danas humanitarna organizacija Save the Ćildren i zatražila 1,3 milijarde dolara donacija kao pomoc.

„Za nešto više od 18 miliona Avganistanaca, uključujući 9,7 miliona dece, preko su potrebna osnovna sredstva za život, uključujući hranu“, navodi se u saopštenju organizacije koje prenosi AP.

Organizacija je zatražila 1,3 milijarde dolara donacija za nabavku pomoći u 2021. godini, a Kris Niamandi, njen direktor u Avganistanu, poručio je da u toj zemlji stanovništvo trenutno trostruko trpi, zbog nasilnih sukoba, siromaštva i pandemije virusa.
„To je očajno loša situacija kojoj je potrebna hitna pažnja međunarodne zajednice“, rekao je on .
Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik najavio je ranije u januaru da će Ujedinjene nacije i njene partnerske organizacije u humanitarnom radu tražiti 1,3 milijarde dolara pomoći za 16 miliona Avganistanaca kojima je ona potrebna u ovoj godini.

On je naglasio da je to mnogo veći broj od onog iz prošle godine, kada je pomoć bila potrebna za 2,3 miliona ljudi kako bi sačuvali živote, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.