U trendu

U Belorusiji pritvoreni državljani Poljske, Ukrajine i baltičkih zemalja

MINSK – Određeni broj državljana Poljske, Ukrajine i baltičkih zemalja zadržan je u Belorusiji zbog tajnih aktivnosti i terorizma, saopštio je danas predsednik beloruskog Državnog bezbednosnog komiteta (KGB) Ivan Tertel.

„Prisustvujemo sve većem prikupljanju obaveštajnih podataka o Belorusiji i sabotažama. Pritvorili smo određen broj poljskih državljana, koji su aktivno učestvovali u operaciji stvaranja agentske mreže u našoj zemlji, a takođe, pritvorili smo i domaće izdajnike koji su radili sa njima“, dodao je Tertel na sastanku sa predsednikom države Aleksandrom Lukašenkom i direktorom ruske obaveštajne agencije za inostranstvo Sergejem Nariškinom.

Dodao je da su državljani Poljske, Ukrajine i baltičkih zemalja pritvoreni u vezi sa tajnim operacijama na teritoriji Belorusije, prenosi Sputnjik.

Tertel je naveo da je Ukrajina iznela predlog Belorusiji oko razmene ukrajinskih agenata pritvorenih u Minsku.

„Beloruski KGB ima kontakte sa svim specijalnim službama iz celog sveta. Na primer, ukrajinska strana je ponudila da zameni privedene Ukrajince u Belorusiji za nekoga drugoga. Pregledali smo predloženu listu“, rekao je Tertel, preneo je TAŠ.

Dodao je da KGB očekuje ozbiljnu eskalaciju situacije u regionu, jer se registruju militantni trening kampovi u Poljskoj, Češkoj i u baltičkim zemljama, dodajući da očekuje povećanje terorističkih aktivnosti u Belorusiji ovog proleća.

Lukašenko je rekao 7. marta da je ukrajinski agent obaveštajne službe, kao i oko 20 njegovih saučesnika, zatvoreno u Belorusiji zbog pokušaja sabotaže ruskog izvišžđačkog aviona A-50 dugog dometa i kontrolu Avaksa na aerodromu Mačulišči kod Minska

Beloruski KGB je pokrenuo krivični postupak po optužbama za terorizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar