U trendu

U BiH počela vežba EUFOR-a „Brzi odgovor 2021“

SARAJEVO – U bazi Butmir u Bosni i Hercegovini danas je održana ceremonija početka EUFOR-ove vežbe „Brzi odgovor 2021″ kojom se proverava sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, navodi se u saopštenju EUFOR-a.

“I ovogodišnja vežba ponovo okuplja agencije za sprovođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR kako bi testirali svoje krizne planove i osposobljenost. Zajedno ćemo pokazati da građani BiH mogu biti sigurni u našu zajedničku posvećenost ostvarivanju sigurnog i stabilnog okruženja“, poručio je komandant EUFOR-a generalmajor Aleksander Placer u svom obraćanju na ceremoniji otvaranja vežbe.

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i KFOR-a kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Turske i Mađarske, koji su deo stalnog Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, pre raspoređivanja na lokacije širom južnog dela BiH za izvođenje vežbe, prenosi Radio Sarajevo.

Tokom vežbe biće izvršena provera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspešan.

Podsjetimo, EUFOR-ovu operaciju Altea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH i pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.