U trendu

U Briselu produžena bilaterala EU sa Prištinom

BRISEL, 7. septembra ( Tanjug) – Sastanak glavnog pregovarča Srbije u dijalogu sa Prištinom, Petra Petkovića, sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčkom, pomeren je sa 14 na 16 časova, saznaje Tanjug u Briselu.

Do pomeranja bilateralnih razgovora delgacije Srbije sa EU posednicima došlo je zbog neočekivnog produžetka sastanka delegacije Prištine sa EU pregovaračima.

U diplomatskim izvorima u Briselu produžetak razgovora sa predstavnicima Prištine vide kao znak ozbiljnosti i namere EU posrednika da ovoga puta dobro pripreme teren za trilateralne ekspertske razgovore koji su zakazani za sutra.

Istovremeno, podseća se da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, još u julu inistirao da se ne nivou eksperata konkretizuju teme i eventualni napredak koji bi omogućio produktivan sastanak na visokom političkom nivou.

EU je od prethodnog sastanka dijaooga Beogrda i Prištine održanog u julu u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kao u oblasti pravosuđa tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno poseta zvaničnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.