U trendu

U CG godišnje izgori oko 100 km2 šuma, a kanadera nema

PODGORICA – Nakon niza požara u Crnoj Gori na čijem gašenju su vatrogasci uložili veliki trud, tema broj jedan u medijima je opremljenost države protivpožarnim letilicima s obzirom na to da u proseku godišnje izgori oko 100 kilometara kvadratnih šuma, što je više nego što košta jedan kanader i njegova posada.

Portal podgoričkog Dana piše da Crna Gora ima tri aviona za gašenje požara tipa „er traktor“, od kojih je jedan u funkciji, a pre 30 godina je imala čak četiri kanadera. Te avione je, navodi se, tadašnja sa­ve­zna vlast, koju je činio i DPS, 1993. go­di­ne prodala Grč­koj za sve­ga 8,4 mi­li­o­na, s 13 re­zer­vnih mo­to­ra za te avi­o­ne i pre­ko 3.500 ko­ma­da raz­ne opre­me i re­zer­vnih de­lo­va za njih.

Danas se, kažu, moli za pomoć iz regiona, konkretno Hrvatske, NATO saveznice, ali je izostala, iako je ministar Ranko Krivokapić već uputio zahvalnicu za pomoć.

Prema rečima Vuka Ikovića iz pokreta „Preokret“, godinu dana nakon prodaje kanadera, tadašnji premijer Crne Gore je izjavio da treba kupiti kanader u cilju bezbednosti i zaštite od požara. Ipak, Crna Gora još uvek nema osnovnu opremu za gašenje požara iz vazduha.

„Samo prošle godine u Crnoj Gori je izgorelo oko 143 kilometra kvadratnih šuma, što odgovara površini od 24.000 fudbalskih terena. Prema evropskom modelu ‘ukupne štete’, gubici koji su nastali od ovih požara se procenjuju na oko 280 miliona evra. U proseku godišnje nam izgori oko 100 kilometara kvadratnih šuma, a to je više nego što košta jedan kanader i njegova posada. Zato nam treba avion i ljudstvo specijalizovano za gašenje požara iz vazduha i sistem ranog otkrivanja požara jer zdravlje nema cenu…“ kaže Iković.

Organizacija KOD uradila je ranije procenu da je šteta koja je pričinjena u požarima od 2012. do 2018. godine iznosila oko 700 miliona evra. Iz KOD-a su naveli da je u periodu od 2012. do 2018. Crna Gora u požarima, izgubila 346 kvadratnih kilometara šuma, što otprilike odgovara površini Opštine Kotor ili Opštine Mojkovac.

„Nastala šteta se procenjuje na 700 miliona evra. Ova šteta obuhvata direktnu i onu indirektnu, tj. izgubljenu dobit i ekološku štetu“, ukazali su iz KOD-a.

Prema rečima Aleksandra Perovića iz Ekološkog pokreta „Ozon“, skandal s prodajom kanadera Grčkoj, ostavlja trajne posledice i tri decenije kasnije, mnogo veće nego što to izgleda, čak i onom ko smatra da dobro poznaje tu problematiku.

„Ekosistemske i ekonomske štete koje su izazvali požari, većinom uzrokovani ljudskim faktorom i s namerom, uticale su i na siromaštvo i na javno zdravlje i na ukupan razvojni potencijal Crne Gore. Dok su se ključni politički akteri i s njima povezani interesni lobiji bogatili, otimanjem sve društvene imovine kroz procese privatizacije, vatrenim stihijama su prepustili da uništi sve ono od čega bi moglo da se živi i što bi bila vredna zaostavština za buduće generacije“. Perović kaže da je teško i zamisliti da će neko ikad odgovarati zbog zlodela, naročito ako i danas postoji trend skretanja pažnje javnosti na politikantske malverzacije istih, koji su i prilikom prodaje kanadera bili na vlasti i odgovornim pozicijama.

„Požari su učinili i da se na lomači spali ustavna odrednica ‘ekološke države’ i sve ono što je mogla da donese ta razvojna vizija“, naveo je, između ostalog, Perović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.