U trendu

U Cikagu premijera filma o heroju Halijarda srpskog porekla

ČIKAGO – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je u Čikagu premijernom prikazivanju dokumentarnog filma „Poslednji heroj Halijarda“, životnu ispovest Džordža Vujnovića, jedinog američkog ratnog heroja srpskog porekla koji počiva u zemlji svojih predaka.

Prikazivanje dokumentarnog filma i prijem organizovali su Generalni konzulat Srbije u Čikagu i Fondacija Halijard, u prestižnom „Pricker vojnom muzeju i biblioteci“ u centru Čikaga, a prisustvovali su brojni Amerikanci, predstavnici srpske dijaspore i diplomatskog kora.

Ministar Selaković je ukazao da je misija Halijard jedna od stranica naše istorije za koju nismo ni čuli, ni znali, makar zvanično do pre desetak godina.

„Kroz ovaj film, koji govori o životnim pričama običnih ljudi, Amerikancima srpskog porekla, ili Srbima na američkom tlu koji su ovde stasavali i tokom Drugog svetskog rata bili deo američkih oružanih snaga na teritoriiji Evrope i sprovodili značajne akcije koje su spasavale ljudske živote, vidimo i jednu iskonsku bliskost običnog srpskog čoveka, sa našim saveznicima iz tog doba, a to je bila svakako Amerika“, rekao je Selaković.

Dodaje da, kada se pogleda način na koji su kasnije istoričari iz SAD objašnjavali kakva je žrtva koju su podneli ti obični srpski seljani iz Šumadije da bi spasavali avijatičare savezničkih snaga, koji su obarani, to zaista zvuči neverovatno i impozantno.

Selaković je rekao da ima osećaj ponosa i tuge zbog toga što se za to veliko delo nije znalo decenijama.,

„Na ovaj način oživljavamo uspomenu na te ljude. Pokazujemo iskonsku humanost srpskog naroda, koja je ovde zaista došla do izražaja, ali i slavimo jednu vrstu našeg istorijskog savezništva i prijateljstva sa SAD, koje je postojalo u Prvom i Drugom svetskom ratu“, podvukao je on.

Selaković je istakao da, kada je reč o istoriji, možemo da prenosimo budućim generacijama ono što je predanje o istorijskim događajima, ali najvažnije je da ono što danas radimo jednog dana će biti istorija.

„Danas utičemo na ono što će jednog dana biti istorija. Svakako da ono što se trudimo da činimo, i predsednik Aleksandar Vučić i vlada, naša diplomatsko konzularna predstavništva u SAD, da razvijamo saradnju sa Amerikom, da gradimo novo partnerstvo u vremenima koja dolaze. Vidimo da i danas ta saradnja i te kako daje plodove. Majkrosoft u Srbiji, NCR, Amazon i mnogi drugi zajednički projekti na kojima radimo jeste nešto što će jednog dana biti istorija, svetla strana naše nove istorije“, naglasio je on.

Selaković je posebno pohvalio Džona Kapela, predsednika Fondacije „Halijard“, za kojeg je rekao da je veliki prijatelj našeg naroda, čovek koji pokazuje šta pojedinac može da učini u stvaranju veza između dva naroda.

Ministar je izrazio uverenje da će tek u vremenu pred nama mnoge zaboravljene stranice naše zajedničke istorije dolaziti do izražaja, a tako nešto mogu da rade ljudi kao što je Kapelo.

„Ponosim se kao Srbin i ministar što sam bio u prilici da budem na ovakvom mestu, ovakvom povodu u Čikagu. Za našu srpsku zajednicu u SAD, a naročito u Čikagu, ovo je bio poseban momenat i jedinstveni način proslave Božića i našeg savezništva i prijateljstva“, poručio je Selaković.

Kapelo je za Tanjug rekao da mnogi Amerikanci ne znaju za misiju „Halijard“.

„Za tu priču znaju pripadnici srpske zajednice, ali ne i mnogi Amerikanci. Naša misija je da širimu tu priču, sa ciljem da odamo poštu onome što je urađeno i ujedno prikazuje odnose Srbije i SAD“, rekao je on.

Kapelo je naglasio da misija „Halijard“ prikazuje odnose Srbije i SAD, zemlje koje imaju povezanu istoriju.

Kazao je da nije teško u SAD govoriti o pozitivnim stvarima o Srbiji, ali mnogi Amerikanci ne znaju puno o Srbiji.

„,Međutim Amerikanci su spremni da čuju mnoge pozitivne priče o Srbiji“, poručio je Kapelo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar