U Džordžiji se danas odlučuje ko će kontrolisati Senat

VAŠINGTON – Izabrani predsednik Džo Bajden i predsednik SAD Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije.

Ako demokrate osvoje oba mesta u drugom krugu izbora u Džordžiji, mogu da povrate kontrolu nad Senatom u kojem su većina trenutno republikanci.

Ulozi su veliki jer će kontrola nad Senatom značiti i koliko lako će izabrani predsednik Džo Bajden moći da sprovodi svoju agendu, pošto je Predstavnički dom Kongresa već demokratski, piše Glas Amerike.

Bajden je održao auto-miting na parkingu u Atlanti i poručio glasačima da svojim izborom sada ne određuju samo kurs za naredne četiri godine, već za sledeću generaciju.

Građani u Džordžiji su na predsedničkim izborima glasali u rekordnom broju i pomogli Bajdenu da pobedi, uz malu razliku u glasovima.

Tramp je u ponedeljak održao miting u Daltonu, na severu države, i ponovio da izborni zvaničnici u Džordžiji nisu hteli da izmene rezultat izbora, za koji Tramp tvrdi da nije validan.

„Nema šanse da smo izgubili u Džordžiji“, Tramp je rekao svojim pristalicama.

„Demokrate hoće da preotmu Belu kuću, ne smete im to dozvoliti. Ne smete im dozvoliti ni da pokradu Senat“, kaže Tramp.

Nedavno je Vašington post objavio audio snimak na kojem se čuje kako Tramp od republikanskog državnog sekretar Džordžije Breta Rafenspregera traži da „nađe“ još 11.780 glasova, za koliko je otprilike izbore u toj državi dobio Bajden.

Rafenspreger je to odbio uz obrazloženje da su glasovi u Džordžiji tri puta prebrojani, čak i ručno, i da je nesumnjiv pobednik demokrata.

Istraživanja pokazuju da su demokrate u blagoj prednosti, ali Džordžija je istorijski republikanska država. Bajden je zapravo prvi demokrata koji je tamo dobio predsedničke izbore od 1992. godine.

Očekuje se da izlaznost na ovim izborima bude izuzezno visoka, jer je tokom ranog glasanja izašlo već tri miliona ljudi. Ipak, glasovi se neće brojati dok se ne završe izbori u utorak, a rezultat se verovatno neće znati na izbornu noć.

Republikanci trenutno imaju 50 mesta u Senatu, demokrate 48. Ako dobiju oba mesta, rezultat će biti 50-50 i u tom slučaju presuđuje glas predsedavajućeg Senatom, a to je u ovom slučaju potpredsednica SAD Kamala Haris.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.