U trendu

U eksploziji u kabulu 12 poginulih, 42 povređenih

KABUL – Američki i rumunski vojnik i najmanje 10 avganistanskih civila poginulo je eksploziji automobila-bombe u Kabulu, u blizini oblasti gde su smeštene strane ambasade i zgrade vlade.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani, preneo je AP.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi rekao je da su još 42 osobe ranjene, a 12 vozila uništeno.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani naveo je u saopštenju da je postizanje mira sa grupom koja još uvek ubija nevine ljuude besmislena.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid je rekao ranije da je meta napada bio konvoj stranih snaga u centru Kabula, tvrdeći da su tri vozila uništena, kao i da je 12 stranih i osam članova avganistanskih snaga bezbednosti poginulo.

U saopštenju misije NATO navodi se da su dva pripadnika „ubijena u akciji“, bez davanja detalja ili objavljivanja imena pre nego što budu obaveštene porodice.

Od jačine eksplozije zatresla su se vrata i prozori na objektima, a veliki oblak dima nadvio se nad tim delom grada.

Ovo je druga eksplozija koja je potresla prestonicu Avganistana.

U ponedeljak je, u samoubilačkom napadu talibana u Kabulu, ubijeno 16 osoba.

Meta tog napada bila je oblast u kojoj je smešteno nekoliko međunarodnih organizacija i gde žive stranci.

Ovi napadi ponovo pokreću pitanje u Kabulu i Vašingtonu o tome koliko su talibani iskreni u tome da žele postizanje mira posle skoro 18 godina sukoba, navodi AP.

Avganistanska vlada je izrazila ozbiljne sumnje u vezi sa dogovorom SAD i talibana, a za koji američki izaslanik Zalmaj Halilzad kaže da je samo potrebno odobrenje predsednika Donalda Trampa da bude „zapečaćen“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.