U trendu

U Ekvadoru socijalista Araus i konzervativac Laso u drugom krugu predsedničkih izbora

Socijalista Andreas Araus i konzervativac Gijermo Laso suočiće se u drugom krugu predsedničkih ibora u Ekvadoru, objavila je noćas Nacionalna izborna komisija.

Izborna komisja je posle zasedanja koje je počelo juče ujutro i završeno kasno u noć, sa četiri od pet glasova usvojila konačne rezultate prvog kruga izbora održanog 7. februara, objavio je sekretar izborne komisije Sangjago Vajeho.

Ekonomista, 36-godišnji Andres Araus vodi u prvom krugu sa 32,72 glasa, bivši bankar sa desnice Gijermo Laso (65) ima 19,74 odsto glasova dok je 51-godišnji domorodački levičar Jaku Peres osvojio 19,39 odsto glasova.

Posle prvog kruga izbora jasno je po rezultatima vodio Araus mada nedovoljno da pobedi u prvom krugu, ali su dva kandidata Laso i domorodački vodja sa levce advokat Jaku Perez imali skoro izjednačen rezultat, te je Peres ukazivao na proneveru u korist svog desničarskog suparnika.

Drugi krug izbora biće održan 11. aprila, a pobednik će naslediti odlazećeg predsednika Lenina Morena, koji nije učestvovao na izborima za drugi mandat i napušta predsedičko mesto posle četvorogodišnjeg mandata 24. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar