U trendu

U EU jedinstven punjac i brzina punjenja elektricnih uređaj

BRISEL, 23. septembra ( Tanjug) – Evropska komisija se današnjim revidiranim predlogom Direktive o radio opremi založila za usklađivanje porta za punjenje i tehnologije brzog punjenja električnih uređaja na celoj teritoriji EU.

Port USB-C će tako postati standardni port za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre.

Komisija predlaže i razdvajanje prodaje punjaća od prodaje elektronskih uređaja što bi trebalo da ograniči broj neželjenih punjača.

U Briselu smatraju da će smanjenje proizvodnje i odlaganje novih punjača smanjiti količinu elektronskog otpada za skoro hiljadu tona godišnje.

Predložena harmonizacija tehnologija brzog punjenja bi trebalo da spreči da različiti proizvođači ograniče brzinu punjenja kao i da se obezbedi ista brzina punjenja kada se koristi bilo koji kompatibilni punjač za uređaj.

Elektronska industrija u EU će imati 24 meseca tranzicionog perida za primenu ove Direktive od trenutka njenog usvajanja u Savetu EU i Evropskom parlementu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.