U trendu

U EU potpuno vakcinisano 60 procenata odraslih

BRISEL – U Evropskoj uniji do sada je potpuno vakciniosano 60 odsto odrasle populacije, saopštila je danas predsednica Evropske komisijie Ursula fon der Lajen.

Ona je naglasila da puna vakcinacija štiti od kovida 19 i varijanti ovog virusa i još jednom pozvala sve građane EU da se vakcinišu.

”Moramo ostati oprezni. Kako zbog sopstevnog zdravlja, tako i da bi zaštiti druge”, poručila je Fon der Lajen na Tviteru.

U Evropskoj komisiji napominju da je cilj da u EU 70 procenata odrasle populacije primi sve preporučene doze vakcine protiv kovida 19.

Do sada je preko 70 procenata odraslih u EU primilo barem jednu dozu vakcine.

Namponinje se da je zemljama članicama isporuceno dovoljo vakcina da bi se ovaj cilj ispunio, a da je na nacionalnim vlastima da, uz političku pomoć Brisela, ubrzaju vakinaciju na svojoj teritoriji.

U Komsiji ukazuju i na preporuku Evropske agencije za lekove ( EMA) da je primanje svih preporučenih doza vakcine najbolji način za brobu protiv virusa kovid 19 i njegovih varijanti.

Ukupan broj slučajeva kovida 19 u Evropi od početka pandemije dostigao je 60 miliona, dok je 1,2 miliona osoba preminulo, objavila je danas SZO, uz upozorenje da “ kraj pandemije još nije na pomolu”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.