U trendu

U Evropi će Tviter raditi po evropskim pravilima

BRISEL – Komesar za unutrašnje tržište Evropske komisije Tieri Breton reagovao je danas na vest da je milijarder Ilon Mask kupio društvenu mrežu Tviter, ukazavši da će ta društvena mreža u Evropi raditi po evropskim pravilima.

Mask je napisao da je sada “ptica slobodna” nakon što je preuzeo kontrolu nad platformom, kupljenom za 44 milijarde dolara.

Breton odgovorio de će Tviter morati da poštuje propise o velikim platformama koji važe u Evropskoj uniji.

Francuski komesar, koji je inicijator zakona o digitalnim platformama, na Tviteru je napisao da će „u Evropi ptica leteti po evropskim pravilima”.

On je takođe na Tviteru objavio video njegovog susreta za Maskom u maju ove godine u Ostinu (SAD) u fabrici koja proizvodi automobil Tesla.

U videu Mask uverava Bretona da će biti „na istoj talasnoj dužini“ kao i EU o novim propisima o digitalnim platformama i obavezama koje se odnose na sadržaj.

Tviter, kao i druge društvene mreže, su odavno predmet debata i zabrinutosti korisnka i zaposlenih u firmi, a često stižu i pozivi da se preduzme nešto protiv uznemiravanja, govora mržnje i dezinformacija.

Zakon će funkcionisati na principu da je sve što je nelegalno u fizičkom životu, nelegalno je i na internetu.

Evropski zakon o digitalnim uslugama je objavljen Službenom listu Evropske unije danas.

Zakon kaže da velike digitalne platforme, sa „više od 45 miliona aktivnih korisnika“ u EU moraju da poštuju evropska pravila o transparentnosti njihovih algoritama.

Zakon takođe predviđa godišnju nezavisnu reviziju rada platformi.

Cilj je da se zaštiti digitalni prostor od nelegalnih sadržaja i garantuje zaštita osnovnih prava korisnika interneta.

Namera EU je da se bori protiv govora mržnje na internetu, protiv poziva na nasilje, pedofilije, dezinformacija ili falsifikovanih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar