U trendu

U Francuskoj danas štrajk u saobraćaju u sklopu protesta protiv reforme penzija

U Francuskoj će danas biti poremećen saobraćaj, posebno vazdušni, u sklopu protesta u zemlji protiv reforme penzija, vodeće mere drugog predsedničkog mandata Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Ministar saobraćaja Kleman Bon (Clement Beaune) izjavio je da ipak ne treba očekivati „crni dan“ u javnom prevozu.

Na pariskom aerodromu Orli biće 20 odsto manje letova, rekao je Bon i dodao da će poremećaj u saobraćaju verovatno biti manji u odnosu na prethodne dane protesta, koji su počeli početkom godine.

Francuska železnica (SNCF) je saopštila da je štrajk u tom sektoru započet 7. marta na poziv sindikata i da je prethodnih dana bilo otkazano i do 80 odsto brzih vozova (TGV). Za danas se ne zna u kakvom intenzitetu će saobraćati železnica, inače omiljeno prevozno sredstvo Francuza kroz zemlju.

U celom vazdušnom saobraćaju biće otkazano oko 30 odsto letova pretežno regionalnih.

Francuski sindikati su već organizovali sedmodnevnu akciju i mobilisali nekoliko stotina hiljada Francuza, u pokušaju da nateraju vladu da odustane od reforme penzija.

Sindikati i građani najviše se protive pomeranju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Francuske vlasti za sada nisu reagovale i predlog zakona o reformi trenutno je u parlamentu i konačna odluka o njegovom usvajanju se uskoro očekuje. Predlog je usvojen u gornjem Domu, Senatu, i sada sledi rasprava parlamentarne komisije koju čine predstavnici oba doma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar