U Francuskoj ubica petla Marsela dobio uslovnu zatvorsku kaznu

Sud u francuskom gradu Priva na jugoistoku zemlje danas je stanovnika mesta Venzije osudio na pet meseci uslovne zatvorske kazne jer je u maju ubio petla Marsela (Marcel), koji je živeo u njegovom komšiluku i smatrao da pravi veliku buku.

Optuženi čije ime nije saopšteno a koji je priznao krivicu, dobio je i novčanu kaznu od 300 evra i zabranu nošenja oružja tokom tri godine.

Vlasnik petla Sebastijen Verne (Sebastien Verney) koji je bio u sudnici rekao je Frans presu da je cilj sudjenja da postoji „snažan odgovor“ na sudskom nivou za napade na životinje koje su žrtve onih koji smatraju da im one ugrožavaju „zvučni prostor“.

Verne je posle pronalaska Morisa ubijenog puškom otvorio stranicu na Fejsbuku. Vlasnik je dobio podršku i svedočenja o ubijanju životinja što mu je dalo ideju da pokrene onlajn peticiju „Pravda za petla Marsela“. Tu peticiju je potpisalo oko 100.000 ljudi.

Drugi slučaj takodje sa petlom prošle godine je privukao medijsku pažnju.

U pitanju je bilo sudjenje petlu Morisu (Maurice) pošto su ga susedi tužili da ih uznemirava jer kukuriče suviše glasno i mnogo rano.

Sud je presudio u korist Morisu kojem je dozvoljeno da nastavi da kukuriče, a ispred suda podršku petlu su izrazili drugi vlasnici koji su doveli svoje životinje.

Petao je inače nacionalni simbol Francuske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.