U trendu

U Gornjoj Austriji rasprodat Ivermektin

BEČ – Koliko se i dalje šire lažne informacije o lečenju kovid-19 svedoči podatak da je u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija, koja je trenutno žarište aktuelnog talasa infekcije u Austriji, rasprodata pasta za čišćenje konja od glista „Ivermectin „.

Na društvenim mrežama već dugo se šire informacije da Ivermectin pomaže protiv kovid-19, a to je tvrdio i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl na jednoj konfetenciji za štampu.

U međuvremenu je i sam Kikl oboleo od korone i nalazi se u karantinu.

„Ivermectin je stalno rasprodat iako se radi o preparatu za koji je potreban recept „, rekao je predsednik Apotekarske komore Gornje Austrije Tomas Fajtšeger dnevniku „Oberesterajhiše Nahrihten“.

Naveo je da je već bilo i trovanja Ivermectinom, jer ljudi uzimaju doze koje su namenjene za konje.

Brojne studije, a tako i nemački Robert Koh institut, pa i Evropska agencija za lekove, upozoravaju na nus pojave korišćenja Ivermectina i opasnosti od trovanja.

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn odbacio je ranije izjave Kikla u vezi Ivermectina, naglasivši da su opasne.

On je istakao da je poznato da je visoka doza Ivermectina izuzetno toksična, kao i izjave da taj lek pomaže protiv kovid19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.