U trendu

U Hagu veštak odbrane potvrdio da su veze VRS mogle biti presretane

U nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, veštak odbrane za vojne komunikacije Mile Došenović potvrdio je da su veze Vojske Republike Srpske, tokom rata u BiH, mogle biti presretnute i prisluškivane od neprijateljskih snaga.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, pukovnik Došenović se, međutim, ogradio da je prisluškivanje i presretanje bilo moguće samo ako su se komunikacije VRS odvijale preko samo jednog kanala, bilo radio ili radio-relejne veze. Uslov je, po svedoku, bio i da ta komunikacija nije bila šifrirana, već otvorena.

Ukoliko se komunikacija paralelno vodila preko dva kanala, što je karakteristično za većinu radio-relejnih veza, presretanje nije bilo moguće, dodao je Došenović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Piter Makloski (Peter McCloskey) citirao je u sudnici dokument u kojem general Mladić, u junu 1995, upozorava da neprijatelj „uporno i efikasno“ koristi informacije koje je dobio presretanjem i prisluškivanjem otvorenih komunikacija VRS.

„Bilo je toga, ali ne masovno… To nije bio veliki problem, odlučno se reagovalo… To je bio problem, ali ne u toj meri da ugrozi borbenu gotovost VRS“, odgovorio je ekspert odbrane.

Tužilac Makloski u sudnici je prikazao, i u dokaze uveo, par dokumenata VRS, poslatih teleprinterom, koje je Armija BiH bila presrela. Svedok nije osporavao njihovu autentičnost, sugerišući samo da izgledaju kao da su otkucani na pisaćoj mašini, a ne na teleprinteru, kako je tvrdio zastupnik optužbe.

U glavnom iskazu, prošlog četvrtka, Došenović je tvrdio da je sistem veza VRS bio siguran, zato što je primenjivana kripto-zaštita.

Tužilac Piter Makloski napomenuo je, međutim, minule sedmice da su svi razgovori vojnih i političkih lidera RS – uključujući generala Mladića i Radovana Karadžića – koje je Tužilaštvo, ranije tokom suđenja, uvelo u dokaze, bili vođeni preko otvorenih, a ne zaštićenih linija.

Te razgovore presreli su MUP i Armija Bosne i Hercegovine. U dosadašnjem toku procesa, autentičnost tih presretnutih razgovora, Mladićeva odbrana je osporavala, tvrdeći, u nekim slučajevima, da postoji mogućnost da su oni montirani.

Novog svedoka odbrane, odbrana generala Mladića izvešće pred sudije sutra. Glavni branilac Branko Lukić ranije je najavio da će imati još 40 svedoka.

General Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar