U trendu

U Harkovu uklonjena bista maršala Žukova

KIJEV – Bista sovjetskog maršala Georgija Žukova u Harkovu jutros je uklonjena, piše Ukrajinska pravda.

Načelnica Nemišljanskog okruga Tetjana Topčij izjavila je da su stigla dva automobila sa vojnicima, da je bista uklonjena i nekud odvezena.

Gradsko veće Harkova još se nije oglasilo tim povodom, a Ukrajinska pravda navodi da je jedan od komandanata specijalne jedinice Kraken (posebna izviđačko-diverzantska jedinica u kojoj su i predstavnici Nacionalnog korpusa), Konstantin Nemičev, rekao da su upravo oni uklonili bistu Žukova.

Georgij Konstantinovič Žukov bio je jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svetskom ratu.

Bitka za Moskvu, odbrana i probijanje nacisticke blokade Lenjingrada, Staljingradska bitka, zauzimanje Berlina – samo su neke od najvažnijih pobeda sovjetskih vojnika pod komandom maršala Žukova.

Četiri puta je proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a za doprinos pobedi u Velikom otadžbinskom ratu narod ga je nazvao maršalom Pobede.

Upravo je Žukov kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemacke, a vojnici pod njegovom komandom podigli su Zastavu Pobede na Rajhstag.

Svet ga je zapamtio na belom konju, kada je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu vršio inspekciju prve Parade pobede posle poraza nacisticke Nemacke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar