U trendu

U HR ove godine ušlo 36.000 migranata

ZAGREB – U Hrvatsku je ove godine ušlo 36.000 migranata, a mnogi su dobili rešenja o napuštanju evropskog ekonomskog prostora u roku sedam dana, uključujući i one kojima se pruža humanitarna pomoć u Zagrebu i Rijeci, izjavio je u danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je rekao da je povećanje ilegalnih migracija zabeleženo širom Evrope, uključujući zemlje zapadnog i istočnog Sredozemlja.

„Ove godine u Hrvatsku je ušlo 36.000 migranata, što predstavlja povećanje za 145 posto. Hrvatska je jedna od retkih zemalja koja preduzima sve što se tiče sigurnosti i zaštite ljudskih prava”, kazao je ministar u Pakracu, gde je uručio potvrdu o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivih područja.

Hrvatska bilježi povećanje broja migranta iz onih zemalja koje dosad nisu registrovane na pravcima na kojima se Hrvatska nalazi, kao što je afrička država Burundi.

U susednim zemljama situacije je takva da još uvek ima država koje bi trebalo da imaju vizni režim za dolazak u Evropu, ali su ipak imale mogućnost sletanja na aeorodrome u Beogradu i Sarajevu, bez potrebnih viznih formi, dodao je Božinović.

S obzirom na to da Hrvatska nije krajnja destinacija, mnogi od pristiglih migranata ne žele da podnesu zahtev za azil.

„Njima se izdaju rešenja o napuštanju evropskog ekonomskog prostora u roku sedam dana. U tu kategoriju spadaju i oni kojima gradovi Zagreb i Rijeka pružaju elementarnu humanitarnu pomoć u vidu tuševa i obroka, međutim to su ljudi koji žele da iidu dalje”, napomenuo je.

Kod zagrebačkog Paromlina, nedaleko Glavne železničke stanice, postavljena su dva šatora i sanitarni kontejner kako bi se migrantima u tranzitu omogućili humaniji uslovi tokom boravka u Zagrebu u zimskim mesecima, saopštili su iz Gradske uprave, a šatori su nedavno postavljeni i kod riječke zelezničke stanice.

To nije pitanje koje može rešavati jedna zemlja sama.

„Siguran sam da nijedno rešenje na nivou EU-a bez kvalitetnog učešća Hrvatske u kreiranju tih politika neće biti moguće“, rekao je Božinović, prenela je zagrebačka N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.