U trendu

U HR pre 31 godinu održan referendum o samostalnosti

ZAGREB – U Hrvatskoj je na današnji dan pre 31 godinu održan referendum o samostalnosti na kojem se velika većina građana izjasnila za samostalnu državu, a samo manji deo za ostanak u Jugoslaviji.

Odluku o raspisivanju referenduma, u toku pregovora o rešenju krize između republika tadašnje SFRJ, doneo je predsednik Franjo Tuđman.

Građanima su bila ponuđena dva pitanja na koja su mogli odgovoriti sa za i protiv i odlučivali su na listićima plave i crvene boje. Pravo odlučivanja imalo je 3.6 miliona ljudi, podseća Hina.

Pitanje na plavom listiću glasilo je: „Jeste li za to da Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama“?

O tom se pitanju izjasnio 3.051.881 ili 83.6 posto birača, za ih je zaokružilo više od 2.8 miliona ili 93.24 posto izašlih na referendum, protiv je glasalo oko 127.000 birača (4.15 posto).

Na crvenom listiću pitanje je bilo: „Jeste li za to da Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi? O njemu je glasao 3.051.881 birač ili 83.6 posto, za ih je bilo oko 164.000 (5.38 posto), protiv nešto više od 2.8 miliona (92.2 posto).

Referendum iz maja 1991. otvorio je put saborskim odlukama o samostalnosti i suverenosti iz juna i oktobra te godine.

Hrvatski sabor 25. juna 1991. doneo je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a 8. oktobra Odluku o raskidu državno-pravne veze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar