U trendu

U Indiji skupovi za i protiv Trampa

NJU DELHI – U Ahmedabadu je indijski premijer Narendre Modi dočekao predsednika SAD Donalda Trampa, a istovremeno su hinduističke nacionalističke i komunističke grupe izašle na ulice glavnog grada da bi pružile podršku, odnosno protestovale protiv SAD.

Grupa hinduističkih nacionalista održala je molitveni sastanak tokom kojeg su na portret Trampa na posteru stavili na njegovo čelo prepoznatljivi indijski crveni trag, čime su ga blagosiljali, dok mu je sveštenik poželeo uspeh u nastojanju da ojača veze s Indijom, prenosi AP.

Na drugom mestu u Nju Delhiju, desetine pristalica Komunističke partije Indije nosile su transparent na kome je pisalo „Trampe odlazi“. Ulične demonstracije protiv Trampa takođe su zabeležene u gradovima Gauhati na severoistoku, Kalkuti na istoku i Hiderabadu na jugu.

Doraisami Radža, generalna sekretarka Komunističke partije, optužila je Modija da je podlegao pritisku SAD za pristup indijskom tržištu, umesto da štiti interese Indije.

Takođe u Nju Delhiju policija je ispalila suzavac kada su izbili sukobi stotina pristalica i protivnika novog zakona o državljanstvu koji omogućava brzu naturalizaciju nekim verskim manjinama rođenim u inostranstvu, ali ne i muslimanima.

Jedan policajac ubijen je u nasilju, izjavio je portparol policije Anudž Kumar.

Kritičari kažu da se zemlja nalazi na testu, a na skupu u Ahmedabadu, Tramp je pohvalio istoriju verske tolerancije u Indiji, rekavši da se mnoge vere „poštuju jedna pored druge u slozi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.