U trendu

U Iranu objavljena amnestija 'velikog broja zatvorenika'

Iranske vlasti objavile su danas da će povodom državnog praznika pomilovati ili preinačiti zatvorske kazne „velikom broju zatvorenika“, medju kojima i nekim uhapšenim tokom nedavnih demonstracija.

Vrhovni vodja ajatola Ali Hamenei „prihvatio je da pomiluje ili smanji kazne velikog broja optuženih u vezi s nedavnim incidentima ili osuđenih“ u drugim slučajevima, navodi se u saopštenju na Hamnejevom portalu.

Hiljade ljudi uhapšene su u Iranu zbog navodne umešanosti u protestni pokret podstaknut smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra pošto je pritvorila policija za moral zbog nepropisnog nošenja marame koja je otkrivala deo kose.

U današnjem saopštenju se ne navodi broj osoba koje će biti amnestirane povodom 44. godišnjice pobede teokratskog prevrata – „Islamske revolucije“ u februaru 1979. godine.

Po medijima moguće je da amnestija obuhvati „desetine hiljada“ zatvorenika.

Ajatola Hamenei redovno odobrava kolektivna pomilovanja povodom velikih verskih ili državnih praznika, u dgoovru s pravosudjem.

Amnestiju ne mogu dobiti „optuženi za špijunažu, ubistva i namerno izazivanje povreda, uništavanje vladinih, vojnih, ili javnih objekata“, navodi se u saopštenju.

S druge strane pravosuđe je na svom sajtu Mizan onlajn objavilo da osobe uhapšene tokom protestnog pokreta neće biti oslobođene dok ne potpišu izjavu u kojoj će „izraziti kajanje i u pismenoj formi obećati da neće ponoviti sličan namerni zločin“.

Saopšteno je da je danas uhapšena jedna novinarka a da je jedan novinar osuđen na zatvor, javio je jedan lokalni mediji.

U Teheranu je danas uhapšena šefica rubrike dnevnika Ham Mihan, Elnaz Mohamadi, pošto je bila pozvana u policiju, naveo je reformatorski list Šarg na svom portalu.

Mohamadi je sestra novinarke istog lista Elaheh Mohamadi koja je od septembra u zatvoru Evin u Teheranu.

Sudske vlasti optužile su Elaheh Mohamadi u novembru za „propagandu protiv sistema“ i „zaveru protiv nacionalne bezbednosti“ zbog izveštavanja o slučaju Mahse Amini.

Sud je danas na godinu dana zatvora osudio novinara Hoseina Jazdija, pritvoreng od 5. decembra u Isfahanu, naveo je list Šarg.

Udruženje novinara Teherana saopštilo je početkom januara da je više od 30 novinara i dalje u zatvoru,a uhvaćeni su zbog demonstracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.