U trendu

U Irskoj 9.000 dece umrlo u bivšim domovima samohranih majki

Komisija u Irskoj koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki saopštila je danas da je 9.000 dece umrlo u tim ustanovima koje su decenijama vodile katoličke časne sestre.

Premijer Majkl Martin (Michael) izjavio je da će uputiti „javno izvinjenje“ irske države o toj aferi u kojoj je zabrinjavajući nivo srmtnosti u tim ustanovama koje su bile otvorene do 1998. 

Ti domovi, koje su držale časne sestre, primale su devojke i mlade žene koje su porodice odbacile. Te ustanove su smatrane nelegitimnim, a često se dešavalo da majke budu odvojene od dece koje su predata na usvajanje. 

Komisija, koja je objavila izveštaj, bila je zadužena da istraži visok nivo smrtnosti dece u tim bivšim institucijama u periodu od 1922. do 1998. godine.

U izveštaju komisije opisuje se „mračno i sramotno poglavlje irske novije istorije“, rekao je premijer i dodao da je  decenijama u Irskoj vladala kultura mizoginije.

Martin je izdvojio „ozbiljnu i sistematsku diskriminaciju prema ženama, posebno onim koje su imale vanbračnu decu“.

Istraga je otvorena još 2015. godine kada je istoričarka Ketrin Korles (Catherine Corless) rekla da je oko 800 dece u jednoj takvoj ustanovi umrlo i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u periodu od 1925. do 1961.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.