U trendu

U Mjanmaru Bridgefy preuzet 600 000 puta za par sati

NEJPJIDO – Aplikacija za razmenu poruka „Bridgefy“ potvrdila je da je u nekoliko sati u Mjanmaru preuzeta više od 600.000 puta, nakon što je vojska juče preuzela vlast u zemlji i privremeno ukinula internet saobraćaj.

Aplikacija za čiju su popularnost zaslužni hongkonški prodemokratski protesti 2020. godine, objavila je na Tviteru da se nada da će ljudi u Mjanmaru razumeti koliko je platforma korisna u teškim vremenima, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su nakon što je vojska juče preuzela vlast u Mjanmaru , telefonske i internet veze bile u prekidu u većim gradovima Jangonu i glavnom gradu Nejpjidu i nekim drugim delovima zemlje, a komunikacija je obnovljena kasnije tokom jučerašnjeg dana.

Međutim, u objavama na društvenim mrežama koje je Rojters video, aktivisti u Mjanmaru masovno su preuzimali „Bridgefy“ kao rešenje u slučaju novih isključenja.

„Bridgefy“, koga podržava i suosnivač Tvitera Biz Stoun, takođe se koristio na antivladinim skupovima na Tajlandu i jedna je od nekoliko aplikacija kojom se komunicira putem „Blututa“ bez interneta.

Ta aplikacija je široko prihvaćena kao način za slobodnu komunikaciju i organizovanje akcije u zajednicama, ali pošto zahteva početnu proveru uređaja putem SMS-a potencijalno identifkuje korisnike državnim organima, dok je slična aplikacija, „FireĆat“, korišc?ena u protestima u Iranu i Iraku, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar