U trendu

U Mjanmaru uništena zaplenjena droga vredna više od 800 miliona dolara

Vlasti Mjanmara danas su povodom Medjunarodnog dana protiv droge uništile zaplenjenu drogu vrednosti 839 miliona dolara.

Ta zemlja je dugo bila glavni izvor ilegalne proizvodnje i šverca droge.

Samo u glavnom gradu, Jangonu je na spektakularnoj lomači spaljena velika gomila droge vrednosti 144 miliona dolara: opijum, heroin, metamfetamin, marihuana, ketamin i stimulans poznat kao „ajs“ ili „kristalni met“.

Vatra je bila toliko jaka, da se zapalila nadstrešnica postavljena tim povodom nad zvaničnike, te su je vatrogasci polivali vodom.

Droga je spaljena i u drugim gradovima Mjanmara gde je zaplenjeno nekoliko desetina tona razne droge.

Mjanmarska vlada i Služba Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) objavili su u maju rekordnu zaplenu droge: 18 tona, medju kojima 200 miliona metamfetaminskih tableta.

Mjanmar ima dugu istoriju proizvodnje droge, podstaknute decenijama građanskog rata. Vlada kaže da se time finansiraju neke pobunjeničke vojske koje kontrolišu velike delove teritorije te zemlje. Ali poznavaoci kažu da delovi mjanmarske vlasti i vojske profitiraju od te trgovine.

Regionalni predstavnik UNODC za Jugoistočnu Aziju i Pacifik, Džeremi Daglas, nedavno je rekao da sada postoje jasni dokazi i o umešanosti transnacionalnih bandi organizovanog kriminala.

Dugačke planinske i šumovite granice te zemlje omogućavaju proizvođačima i švercerima da prenose velike količine jeftino proizvedene droge u susedne zemlje i da ne strahuju od hapšenja.

Tromedja Mjanmara, Laosa i Tajlanda svojevremeno je nazvana „Zlatni trougao“, u doba masovne proizvodnje i šverca opijuma i njegovog derivata, heroina.

Medjutim, poslednjih decenija proizvodjači su uveliko prešli na sintetičke droge, kakva je metamfetamin, a sada sve više proizvode sintetičke opioide, kao što je fentanil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.