U trendu

U napadima širom Avganistana poginulo više od 20 ljudi

U napadima širom Avganistana danas su poginula najmanje 23 civila i pripadnika snaga bezbednosti, rekli su danas zvaničnici.

Napadi su izvedeni dok avganistanski pregovarači u Kataru pregovaraju s talibanima o okončavanju medjusobnog sukoba koji traje decenijama.

U južnoj provinciji Uruzgan bombaš-samoubica aktivirao je jutros vozilo puno eksploziva u blizini vojne baze, usmrtivši šest pripadnika snaga bezbednosti, rekao je član Pokrajinskog veća.

Mohamad Karim Karimi, zamenik šefa pokrajinskog veća u Uruzganu, potvrdio je napad na vojnu bazu u Tirin Kotu, glavnom gradu pokrajine, ali nije mogao da iznese broj poginulih. Rekao je da je eksplozija bila toliko jaka da je čitav grad potresen udarnim talasom.

U južnoj provinciji Helmand, najmanje pet civila je ubijeno, a pet ranjeno u napadu iz vazduha prošle noći na periferiju Laškara Gaha, glavnog grada pokrajine, prema rečima Ataulaha Avgana, šefa Pokrajinskog saveta. Rekao je da su među žrtvama bila i deca i žene.

Abdul Nabi Elham, provincijski guverner, rekao je da zvaničnici istražuju napad.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost ni za jedan od tih napada.

U severnoj provinciji Kunduz, talibanski borci upali su na vojni punkt ubivši najmanje 12 pripadnika obezbeđenja, rekao je pokrajinski zvaničnik.

Rekao je da je nestalo još desetak vojnika koje su ih talibani mogli oteti tokom napada.

Dva vojna vozila su uništena, a oružje i municiju sa kontrolnog punkta zaplenili su pobunjenici, dodao je on.

Inamudin Rahmani, portparol šefa provincijske policije u Kunduzu, potvrdio je napad talibana.

Zabihula Mudžahid, predstavnik talibana, preuzeo je odgovornost za taj napad i rekao da su talibanski borci ubili oko 15 pripadnika snaga sigurnosti i „uhapsili“ 11.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.