U trendu

U Nemačkoj isključuju poslednje 3G antene

BERLIN – U Nemačkoj se isključuju poslednje antene za 3G mobilnu tehnologiju, pošto je i poslednji operater O2 najavio da gasi svojih preostalih 300 antena.

Frekvencije koje se oslobađaju time O2 želi da iskoristi za unapređenje standarda 4G.

Drugi operateri Vodafon i Dojče Telekom su zastareli 3G standard već letos isključili, a O2 se odlučio na postepeno gašenje.

„3G tehnologija je zastarela zbog čega je do kraja godine isključujemo“, najavio je Markus Has, portparol kompanije Telefonika u Nemačkoj, u čijem vlasništvu je O2.

To što je danas zastarelo pre dve decenije je tretirano kao inovativna tehnologija, koja je otvorila mnogobrojne mogućnosti.

Država je, na tenderu za 3G licence 2000. godine zaradila oko 50 milijardi evra.

Prema mišljenju operatera to je bilo previše novca, zbog kojeg su ovom sektoru nedostajala sredstva za proširenje mreže, i dugo godina su korisnici mobilne telefonije bili suočeni sa „rupama“ u mreži.

U međuvremenu to je rešeno i ne postoje više „rupe u kojima nema prijema.

Haos i ljutnja korisnika koji su očekivani zbog gašenja 3G su izostali, jer većina novih telefona koristi svakako 4G tehnoloiju.

Stariji uređaji moći će i dalje da rade, ali preko mreže 2G standarda, koju operateri i dalje održavaju.

Nemački operateri već uveliko rade na širenje novog standarda 5G u celoj zemlji, a koji će za nekoliko godina zameniti aktuelni 4G.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar