U trendu

U Nepalu počelo hinduističko hodočašće

KATMANDU – Stotine hiljada vernika okupilo se danas na hodočašću u poznatom hinduističkom hramu u glavnom gradu Nepala u kojem se, nakon epidemijskog talasa, život vraća u normalu.

Nakon što je tokom poslednjih nekoliko nedelja broj novozaraženih korona virusom počeo da opada, a hramovi, škole i pijace ponovo da se otvaraju i rade, može se očekivati da će oko milion vernika posetiti hram hinduističkog boga Šive na Šivaratriju, jednom od najznačajnijih u Nepalu, prenosi Rojters.

U ponedeljak je potvrđeno 180 novih slučajeva kovida-19, što je veliki pad u poređenju sa više od 9.000 koliko je bilo u januaru.

Hram Pašupatinat koji se nalazi u Katmanduu jedan je od najznačajnijih hinduističkih hramova i popularan je među hodočasnicima.

Tokom hodočašća vernici poste ceo dan, posećuju hram i kupaju se u reci Bagmati.

Ovo okupljanje je, takođe, poznato po slobodnom pušenju marihuane, koja je klasifikovana kao narkotik i kažnjiva zatvorskom kaznom.

U šumovitom području i na obali reke pored hrama, hinduističkim jogijima se pridružuju i turisti koji dolaze, između ostalog i da bi slobodno pušili marihuanu.

Nepal su tokom 1960-tih masovno posećivali hipici i bio je poznat po slobodnom konzumiranju marihuane i drugih narkotika koji su se legalno nudili i prodavali u prodavnicama i čajdžinicama sve dok 1976. godine marihuana nije zabranjena i stavljena van zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar