U trendu

U Parizu turisti podeljeni između podrške i kritike protesta

Turisti koji ovih dana obilaze Pariz imaju podeljeno mišljenje o protestima građana zbog penzione reforme, neki je podržaju i pored nagomilanog smeća i razbijenih izloga, a drugi je kritikuju.

Holanđanka Judit Jonker (Judith) koja ima 67 godina ispričala je u reportaži Frans presa da je obišla umetničku četvrt Monmartr gde je zatekla kolone policijskih vozila i dodala da joj se ne dopada atmosfera.

„Razumem stav vaše vlade. U Holandiji je promenjen zakon o penzijama i mi smo ga jednostavno prihvatili“, rekla je ona.

Druga Holanđanka (51) Miranda Palte (Palte) koja se šetala jednim pariskom mostom rekla je da ide u penziju sa 67 godina, aludirajući na nezadovoljstvo Francuza zbog produžetka radnog staža za dve godine. Odlazak u penziju u Francuskoj će biti sa 64 umesto 62 godine.

I ona je rekla da su Holanđani prihvatili promenu zakona u svojoj zemlji.

Dve mlade Austrijanke su rekle da im je otežano kretanje po Parizu zbog protesta i štrajka saobraćaja. Rekle su da po dolasku u Pariz nisu mogle da dođu do svog smeštaja, već su prvu noć provele u austrijskoj ambasadi.

S druge strane, mladi Britanac od 29 godina je rekao da je „odvratno ponašanje francuskih vlasti“.

„Predsednik (Francuske) je doneo odluku bez podrške naroda i to je nešto besmisleno“, rekao je on.

Jedan Iranac je rekao da je ponosan na Francuze jer u njegovoj zemlji vlasti potiskuju proteste.

Protesti su svakako uticali da bude otkazana poseta jednog važnog gosta, britanskog kralja Čarlsa Trećeg (Charles) koji je trebalo da boravi u Francuskoj od nedelje do srede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar