U pogonu Fajzera priprema za distribuciju vakcina u SAD

VAŠINGTON – U proizvodnom pogonu kompanije Fajzer u gradu Kalamazu u državi Mičigen, počinje veoma zahtevan i složen projekat priprema za distribucije vakcine širom SAD, a koje već sutra treba da počnu da stižu na svoja odredišta.

Nakon što je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) u petak odobrila „hitnu upotrebu“ vakcine kompanije Fajzer, u Kalamazu se pripremaju kontejneri i posebni sanduci za vakcine koji će pod oružanom pratnjom američkih šerifa biti distribuirani širom SAD.

U jedan kontejner pod izuzetno niskom temperaturom od minus 70 stepeni Celzijusa, staje 4.875 doza vakcine, preneo je Rojters.

Kamioni sa vakcinama će na put krenuti danas do skoro 150 lokacija širom zemlje, prenosi Glas Amerike.

Poštanske kompanije UPS i FedEx će u nedelju početi da dostavljaju vakcine do skoro 150 lokacija širom SAD, saopštio je general Gustav F. Perna koji je deo tima zaduženog za razvoj vakcina i lekova protiv kovid-19.

U utorak i sredu vakcine će biti isporučene na još 450 lokacija, među kojima se nalaze i bolnice i druga mesta koja mogu da ispune zahtev za skladištenjem vakcina na veoma niskim temperaturama.

U roku od tri nedelje, vakcine bi trebalo da stignu do lokalnih apoteka i drugih lokacija, saopštio je Perna na konferenciji za novinare.

Još uvek nije poznato ko će primiti prve doze vakcine, a Perna je rekao da će ovu odluku doneti zdravstveni zvaničnici. Prioritet imaju zdravstveni radnici i korisnici domova za stare.

Nakon izdavanja odobrenja za hitnu upotrebu vakcine koje su razvili Fajzer i Biontek, u SAD je otpočela ogromna logistička operacija, u kojoj učestvuju federalna i državne vlade, privatne kompanije i zdravstveni radnici.

Zvaničnici iz Trampovog tima navode da bi u toku prve faze trebalo da bude isporučeno oko tri miliona doza vakcine širom zemlje. Slična količina čuva se za drugu dozu za iste primaoce vakcine.

Očekuje se da će prve vakcine izaći iz Fajzerove fabrike u mestu Kalamazu u Mičigenu, odakle će avionom biti transportovane širom zemlje.

Vakcina koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek mora da se čuva i prenosi na temperaturi od oko minus 70 Celzijusovih stepeni. Fajzer je napravio posebne kontejnere za transport vakcina koji imaju senzore sa GPS-om, što kompaniji omogućava da prati svaku isporuku i bude sigurna da su i dalje dovoljno ohlađene.

Američka Uprava za hranu i lekove izdala je kasno sinoć dozvolu za hitnu upotrebu vakcine.

Uprava je utvrdila da vakcina ima izuzetno veliku sposobnost da zaštiti od virusa i da nisu pronađeni nikakvi ozbiljni problemi kada je reč o njenoj bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.