U trendu

U poplavama u Indiji nastradalo najmanje 16 ljudi

NJU DELHI – Najmanje 16 ljudi je izgubilo život, a desetine su povređene u poplavama izazvanim neočekivanim kišama koje su zahvatile njihove improvizovane kampove tokom godišnjeg hinduističkog hodočašća u blizini svetilišta u pećini Amarnat u indijskom Kašmiru, saopštili su danas indijski zvaničnici.

Radnici hitne pomoći spasili su hiljade hodočasnika, a vlasti su obustavile hodočašće na dva dana, jer kiša nije prestala da pada, prenosi AP.

Timovi spasilaca pregledali su klizave planinske staze i koristili pse tragače i radare kako bi locirali desetine nestalih po lošim vremenskim uslovima, a civilni i vojni helikopteri evakuisali su povređene u bolnice.

Zvaničnici su saopštili da je oko 15.000 hodočasnika premešteno na bezbednije lokacije i da je najmanje polovini povređenih ukazana prva pomoć, navodi AP.

Hodočašće u Amarnatu počelo je 30. juna ove godine i desetine hiljada poklonika već je posetilo pećinsko svetilište u kojem Hindusi obožavaju Lingam, prirodno formirani ledeni stalagmit, kao inkarnaciju Šive, boginje uništenja i regeneracije, a ove godine zvaničnici očekuju skoro milion posetilaca nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.

Pećina se nalazi na 4.115 metara nadmorske visine, veći deo godine je prekrivena snegom, osim u kratkom letnjem periodu kada je otvorena za hodočasnike, a stotine njih umrlo je u prošlosti zbog iscrpljenosti i izloženosti teškim vremenskim prilikama tokom putovanja kroz ledene planine.

U snežnoj oluji 1996. godine nastradalo je više od 250 ljudi.

Hodočašće se završava 11. avgusta, u noći punog meseca za koju hindusi kažu da obeležava sećanje na Šivu koja otkriva tajnu stvaranja univerzuma, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar