U trendu

U Rimu protest italijanskih novinara

RIM – Italijanski novinari danas protestuju u Rimu, tražeći puno poštovanje ustavom zagarantovanog prava na vlastito mišljenje i reč, koje je zagarantovano članom 21 italijanskog ustava, izveštava list “Il fato Kotodijano”.

Učesnici protesta, koji je organizovao moćni granski sindikat Nacionalna federacija štampe, traže od vlade i premijera Marija Dragi da se ukine kazna zatvora za novinare na osnovu tužbi onih koji nisu zadovoljni pisanjem medija.

Traže i da se obezbedi da digitalizacija medija ne bude povod za dalje ukidanje novinarskih mesta, priznavanje jednakih prava i osiguranja stalno i honorarno zaposlenim i pre svega da se obezbedi opstanak pluralizma u medijskom izveštavanju.

Od vlade se zateva i da pokrene reformu upravne strukture javnog televizijskog servisa RAI, koji je sada pod velikim uticajem političkih partija.

U najavi protesta predsednik Nacionalne federacije štampe Dzuzepe Dzulieti je podvukao kako je važno da građani shvate da novinari ne protestuju protiv nekoga, već da se bore i za jedno od osnovnih prava građana,a to je da budu tačno i na vreme informisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.