U trendu

U RS obeleženo 30 godina od pocetka proboja Koridora zivota

DOBOJ – Na skupu u Ristića Gaju kod Doboja danas je obeleženo 30 godina od početka proboja „Koridora života“, jedne od najznačajnijih operacija Vojske Republike Srpske, koja je bila od presudne važnosti u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić izjavio je da je vojnom operacijom „Koridor 92“, kojom je probijen „Koridor života“ 1992. godine, obezbeđena teritorijalna celovitost Republike Srpske i uspostavljena njena i veza Republike Srpske Krajine sa maticom Srbijom, prenosi Srna.

On je podsetio da je povod za ovu operaciju bila smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usled kopneno-vazdušne blokade Organizacije Ujedinjenih nacija.

„U mestu Stanovi 10. juna održan je sastanak na kome je donesena odluka o proboju koridora, a dva dana ranije na ovom prostru srpske jedinice stupile su u borbu sa jednicama HVO i regularne vojske Hrvatske“, podsetio je Škorić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naveo je da je Ristića Gaj jedno od istorijskih mjesta na kome se odaje pošta stradalima za Republiku Srpsku.

„Sa ovog mesta je krenula akcija Koridor života, koja je najsvjetlija operacija kojom je odblokiran zapadni deo Republike Srpske i Republike Srpske Krajine“, istakao je Jerinić.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine, a izvele su je snage Prvog Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine pod komandom generala Momira Talića.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Kod Spomen-obeleežja za 445 poginula borca sa prostora Krnjina u Ristića Gaju služen je parastos, a cveće su položili gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Doboja, kao i pripadnici Tećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH i i brojni građani sa prostra Krnjina, Stanara i Doboja.

Centralna manifestacija obeleežavanja proboja Koridora održaće se tradicionalno uoči Vidovdana, u nedelju, 26. juna u Dugoj Njivi kod Modriče, navodi Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar