U trendu

U rumunskom parlamentu formirana Grupa prijateljstva sa SRB

BUKUREŠT – U rumunskom parlamentu formirana je Grupa prijateljstva s Republikom Srbijom.

Tim povodom, prijem za poslanike i senatore, članove novoformirane Grupe prijateljstva, u utorak je priredio ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević.

Ambasador je čestitao na formiranju Grupe prijateljstva sa Srbijom i naglasio je da je njeno postojanje i funkcionisanje od ogromnog značaja za bilateralne odnose.

Ukazao je da je tradicionalno prijateljstvo dve zemlje i dva naroda primer dobrosusedstva u regionu, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik Grupe prijateljstva Rumunije i Srbije Alfred Simonis naglasio je da su poslanici, članovi te grupe, sami izrazili želju da budu baš u grupi prijateljstva sa Srbijom i da je najveći broj njih poreklom iz pograničnih područja.

Izrazio je uverenje da će buduća saradnja rumunskog i srpskog parlamenta biti uspešna, kao i da će biti forum za razmenu mišljenja o bilateralnim pitanjima od značaja za dve zemlje.

Naglasio je da će ta grupa nasataviti da pruža podršku na putu Srbije ka EU.

Ambasador Tomašević je posebno istakao da Srbija i Rumunija imaju zajedničku slobodarsku istoriju, bogate bilateralne odnose u svim segmentima, od kojih je naročito važan vid parlamentarne saradnje.

Naglasio je da je siguran da će inicijative poput zajedničke izložbe u rumunskom parlamentu, kao i drugi vidovi povezivanja dve grupe poslanika, koje se sa pravom nazivaju prijateljskim, doprineti produbljivanju parlamentarne saradnje i sveukupnom razvoju bilateralnih odnosa.

Ukazao je i da su dve srpske kraljice imale rumunsko poreklo, istaknuti naučnici, umetnici i privrednici stvarali u Srbiji i Rumuniji, susednim i prijateljskim zemljama, čime su dali veliki doprinos kako bi one bile kvalitetnije sredine za život celokupnog društva, bez obzira na poreklo.

Dodao je da dva naroda tradicionalno žive kao dobri susedi, dok njihove manjine uživaju sva zagarantovana prava i na suštinski način doprinose kvalitetu sredina kojima pripadaju u Srbiji i Rumuniji, kao i da one treba da nastave da budu most povezivanja dve države.

Tomašević je istakao značaj principijelne podrške koju Rumunija pruža Srbiji u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koja na suštinski način brani institute međunarodnog prava.

Ukazao je i da je od velikog znacaja podrška Rumunije evropskom putu Srbije, koja je svesna da uvek ima uz sebe prijatelje na koje može da se osloni.

„Ovo je posebno važno u vreme kada se oseća zamor od proširenja i u samoj EU i kada je potrebno poslati snažnu poruku da je Srbija poželjna, jednako kao i druge zemlje Zapadnog Balkana, ali i dodatno, imajući u vidu odlične rezultate i reforme koje postiže i sprovodi – ubrzani razvoj ekonomije, izgradnju infrastrukture, uspešnu imunizaciju stanovništva i pomoć zemljama u regionu, kao i ključne reforme u oblasti vladavine prava“, naveo je Tomašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.