U trendu

U ruskim udarima na Ukrajinu najmanje dvoje poginulih i 15 ranjenih

Ruske krstareće rakete pogodile su jutros sela oko lučkog grada Odese na jugu Ukrajine pogadjajući kuće, školu i društveni centar dok su u poslednja 24 sata najmanje dva civila poginula a još 15 je ranjeno u ruskim napadima širom zemlje, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika.

Ruske snage ispalile su sedam krstarećih raketa „Kalibr“ na oblast Odese. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da napadi na selo Bilenke imaju legitiman vojni cilj i da su „uništena skladišta municije za oružje koje su isporučile SAD i evropske zemlje“.

Predsednik regionalne vlade Odese Sergej Bračuk osporio je tvrdnje Moskve i saopštio da je šest osoba ranjeno.

„Ovi udari na mirne ljude imaju jedan cilj da zastraše stanovništvo i vlast i drže ih u stalnoj napetosti“, rekao je Bračuk.

Ruska vojska je poslednjih nedelja gadjala Odesu i delove južne Ukrajine gde su njene trupe zauzele gradove ranije s objašnjenjem da Ukrajina planira kontranapade kako bi ponovo zauzela područja koja je okupirala Rusija.

U medjuvremenu, ukrajinske snage na terenu u istočnoj Ukrajini bore se da zadrže teritorije pod svojom kontrolom.

Portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandar Štupun rekao je da i dalje postoji „visok nivo opasnosti od raketnih udara širom teritorije Ukrajine“.

U istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck, u kojoj je prekinuto snabdevanje gasom a delimično vodom i strujom, poginula je jedna osoba, a dve su ranjene.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko izjavio je da se „infrastruktura gradova metodično uništava raketnim udarima i da najviše pati civilno stanovništvo kome je uskraćeno zadovoljavanje osnovnih potreba“.

On je rekao da su izvršena četiri ruska udara na grad Kramatorsk i pozvao civile da se evakuišu.

Do raketnih udara je došlo nakon što je britanska vojska danas saopštila da veruje da se Rusija suočava sa „sve akutnijim“ problemima u održavanju snage svojih trupa u svom teškom ratu.

Britansko ministarstvo odbrane je jutros procenilo da se Rusija „bori da održi efikasnu ofanzivnu borbenu moć od početka invazije, a ovaj problem verovatno postaje sve akutniji“ kako Moskva nastoji da osvoji Donbas.

„Dok Rusija još uvek može da ostvari dalje teritorijalne dobiti, njihov operativni tempo i brzina napredovanja će verovatno biti veoma spori bez značajne operativne pauze za reorganizaciju i remont“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar