U trendu

U SA ne prestaju protivljenja obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara

SARAJEVO – U Federaciji BiH ne prestaju protivljenja zbog obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, a nakon što su „Zelene beretke“ odustale od najavljenog protesta, oglasilii su se iz „Udruženja žrtava i svedoka genocida“, zahtevajući, kako kažu, reakciju nadležnih i smenu organizatora ove proslave.

Republika Srpska obeležava 9. januar kao Dan Republike, a prvi put tim povodom ove godine će svečani defile biti u Istočnom Sarajevu.

Iz pomenutog udruženja, međutim, smatraju da je cilj obeležavanja 9. janura, kako kažu, „nadomak grada koji je bio pod opsadom upravo od onih koji na ovaj način žele pokazati da su još tu i da se njihov odnos prema Sarajevu i onima koje su držali pod opsadom nimalo nije promenio i da su spremni to isto da ponove“.

Oni zahtevaju od vlasti, a pre svega, kako navode, od Tužilaštva BiH da hitno pokrene postupak protiv najodgovornijih za ovakav sraman čin.

Smatraju i da je vreme da međunarodne organizacije koje su garanti poštovanja Ustava, a samim tim i Dejtonskog sporazuma, u skladu sa svojim ovlaštenjima, smene najodgovornije za obeležavanje, kako kažu, „neustavnog dana RS”, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar