U trendu

U SAD obmanjivali kupce parmezana

Sudski spor protiv prehrambenih kompanija i maloprodavaca u SAD zbog varanja kupaca sa obmanjujućom etiketom „100 posto rendani parmezan sir“, doživeo je fijasko kada je američki savezni sudija odbacio tužbu, javlja agencija Frans pres.

Tužioci su tvrdili da su prehrambeni i trgovački giganti, uključujući prodavnice Volmart, Kraft Hajnc i Target, pogrešno označavali popularni slani italijanski sir na svojim tezgama kao parmezan „100 posto“.

Ta tvrdnja, ispisana na etiketi, u sudskom sporu je opovrgnuta činjenicom da je proizvod sadržao između četiri i osam posto celuloze, organskog polimera koji je dodat kako bi se sprečilo grudvanje sira.

Mark Mosketa, tužilac u parnici protiv Volmarta u Kaliforniji, rekao je u svom obraćanju sudu da ne bi kupio sir „po visokoj ceni i/ili bi platio znatno manje taj proizvod da je znao da je deklaracija na kojoj piše “100 posto“ – lažna“.

Međutim, američki okružni sudija Gari Fajnerman iz Čikaga, kako navodi francuska agencija – očigledno nije kupovao ovaj sir.

Etiketa na pakovanju je „dvosmislena“ i ne „potvrđuje obmanjivanje“, kako su tvrdili tužioci, napisao je Fajnerman u presudi na 25 stranica.

„Mada se poruka “100 posto rendani parmezan sir“ može tumačiti da je proizvod 100-procentno sir i ništa drugo, ona takođe može da znači da je 100 posto sadržaja sira u pakovanju sir parmezan ili da je parmezan sir 100 odsto rendan“, naveo je sudija.

„Razboritim potrošačima je zato potrebno više informacija pre nego što zaključe da se na etiketama obećava sir i ništa više, i znaju tačno gde da pogledaju da to provere – na deklaraciji o sastojcima“, dodao je sudija.

Pošto deklaracija o sastojcima uključuje i celulozu, označavanje proizvoda u celini nije „obmanjujuće“, zaključio je on.

Fajnerman je odobrio zahtev optuženih za odbacivanje tužbe, ali je dozvolio tužiocima da je do 14. septembra izmene. Ako do tada ne izmene tužbu, predmet će biti odbačen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.