U SAD pogubljena prva žena od 1953.

Žena iz Kanzasa pogubljena je danas zbog ubistva trudnice i ekstrakcije njene bebe, što je prvo pogubljenje jedne žene u SAD u gotovo 70 godina.

Lisa Montgomeri, 52, proglašena je mrtvom u 1.31. po lokalnom vremenu jutros posle dobijanja smrtonosne injekcije u saveznom zatvorskom kompleksu u Ter-Houtu u državi Indijani.

Ona je 11. osudjenik koji je pogubljen u tom zatvoru od jula kada je predsednik Donad Tramp, koji podržava smrtnu kaznu, nastavio savezna pogubljenja posle 17 godina prekida.

Njen advokat Keli Henri je u saopštenju rekao da svi koji su učestvovali u njenom pogubljenju treba da se stide.

„Vlada nije prezala ni od čega u svojoj ostrašćenosti da ubije ovu oštećenu i poremećenu ženu. Pogubljenje Lize Mongomeri daleko je od pravde“, rekao je advokat.

Ona je pogubljenja posle više sati pravnih pregovaranja i pošto je Vrhovni sud SAD odobrio pogubljenje.

Mongomeri je ubila 23-godišnju Bobi Džo Stinet u gradu Skidmor u državi Misuri 2004. godine. Ona je kanapom zadavila Stinet koja je bila u osmom mesecu trudnoće i zatim je kuhinskim nožem izvršila ekstrakciju bebe. Beba je uzela bebu sa sobom i pokušala da je prikaže kao svoju.

Dve presude apelacionih sudova koje su joj odobrile zaustavljanje pogubljenja na osnov verovatne mentalne bolesti i nemogućnossti da shvati da će biti pogubljena, su obe ukinute.

Kao jedina žena koja je na redu za pogubljenje u saveznom zatvoru, Liza Mongomeri je bila u zatvoru u Teksasu i dovedena je u ponedeljak uveče u Ter-Hout.

Mongomeri je prva od poslednja tri savezna zatvorenika koji su na programu pogubljenja pre inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara. Očekuje se da će Bajden zaustaviti pogubljenja na saveznom nivou.

Medjutim savezni sudija Distrikta Kolumbija zaustavio je juče pogubljenja zakazana za kasnije ove nedelje za osudjenike Korija Džonsona i Dastina Higsa, osudjenih zbog naredjivanja ubistva tri žene u Merilendu, pošto su obojica testirani pozitivno na Kovid-19.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.