U trendu

U Seutu ilegalno ušlo oko 5.00 Marokanaca

MADRID – Neuobičajeno velika grupa od oko 5.000 Marokanaca, od kojih su većina maloletnici ili članovi porodica, ilegalno je preplivala u Seutu, špansku enklavu u Maroku, i tom prilikom jedna osoba je izgubila život, saopštio je predstavnik vlade Španije.

Među 5.000 izbeglica bilo je čak 1.500 maloletnika, a ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonsales potvrdila je da su vlasti već počele da vraćaju izbeglice natrag u Maroko, prenosi Rojters.

Ovaj događaj koincidira s porastom tenzija između Madrida i Rabata povodom sudbine Brahima Galija, lidera Fronta Polisario, koji podržava Alžir, a koji se nalazi u jednoj bolnici u Španiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Maroka izdalo je prošlog meseca jedno oštro saopštenje u kojem se izražava žaljenje zbog toga što je Španija primila Galija pod lažnim identitetom i o tome nije obavestila nadležne u Maroku i upozorava da će ta odluka vlade u Madridu uticati na odnose dve zemlje, preneo je ranije AP.

SAD su u decembru priznale suverenitet Maroka nad teritorijom Zapadne Sahare na koju pravo polaže proalžirski i Front Polisario.

Portparol vlade u Madridu je potvrdio da su španske vlasti u kontaktu sa svojim marokanskim kolegama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.