U trendu

U Singapuru pogubljen Malezijac zbog trgovine drogom

SINGAPUR – Nakon sudskog slučaja koji je privukao međunarodnu pažnju, u Singapuru je danas pogubljen Malezijac osuđen za trgovinu drogom, uprkos apelima na pomilovanje na osnovu toga što je utvrđeno da je imao ograničene mentalne sposobnosti, saopštila je njegova porodica.

Brat pogubljenog čoveka Navin Kumar, izjavio je telefonom da je izvršena egzekucija i da će telo biti vraćeno u Maleziju, gde će, u gradu Ipoh, biti održana sahrana, prenosi Rojters.

Nagaentran Darmalingam (34) čekao je izvršenje smrtne kazne više od decenije, a osuđen je zato što je uneo 44 grama heroina u Singapur, zemlju koja ima neke od najstrožih zakona o narkoticima na svetu.

Njegovi advokati su uložili više žalbi na ovakvu odluku suda, navodeći da njihov klijent ima ograničene mentalne sposobnosti, ali ih je sud odbio.

Bdenja protiv smrtne kazne održana su u ponedeljak u parku u Singapuru i u utorak ispred Visoke komisije Singapura u Kuala Lumpuru, navodi Rojters.

Grupa za borbu protiv smrtne kazne je u saopštenju opisala pogubljenje kao „tragičnu pogrešnu presudu“, ali je takođe, navela da smatra da bi to mogao biti „prelomni trenutak“ za pokretanje jačeg protivljenja smrtnoj kazni u Singapuru.

Malezijski ogranak pokreta „Amnesti internešnal“ je na svom Tviter nalogu pozvao da se borba protiv smrtne kazne nastavi u spomen na Nagaentrana Darmalingama.

Nagaentranov slučaj privukao je svetsku pažnju, a grupa stručnjaka Ujedinjenih nacija i britanski milijarder Ričard Branson pridružili su se malezijskom premijeru i aktivistima za ljudska prava, bezuspešno pokušavajući da ubede Singapur da mu ublaži kaznu.

Vlada Singapura tvrdi da je smrtna kazna sredstvo odvraćanja od trgovine drogom i da je podržava većina njenih građana, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar