U trendu

U slučaju Bregzita, nema novih pregovora sa Velikom Britanijom

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da neće biti novih pregovora sa Londonom, u slučaju da Velika Britanija na referendumu odluči da istupi iz EU.

„Britanski političari i gradjani moraju znati da neće biti novih pregovora sa Velikom Britanijom u slučaju izlaska iz EU“, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

On je podsetio da je Velika Britanija sa EU u februaru zaključila sporazum o posebnom statusu, kojim su joj učinjeni brojni ustupci u oblasti smanjenja socijalne pomoći migrantima iz drugih evropskih zemalja.

Prema njegovim rečima, EU je tim sporazumom Velikoj Britaniji dala „najviše što se moglo dati“ i novi sporazumi, kao ni izmene postojećeg, neće više biti mogući.

Junker je izrazio žaljenje što taj sporazum „nije igrao značajniju ulogu u kampanji uoči referenduma, iako bi to bilo poželjno i za Britance, i za druge članice Unije“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo da je za Veliku Britaniju najbolje da ostane u EU, istakavši da je to „i njena lična želja“.

Ona je dodala da ishod referenduma zavisi isključivo od gradjana Velike Britanije.

Poljska premijerka Beata Šidlo izrazila je nadu da će Britanci odlučiti da ostanu u EU, a prema njenim rečima, sutrašnji referendum će pokazati „kako će Unija izgledati u budućnosti“.

Sa druge strane, francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da će se na sutrašnjem referendumu odlučivati o budućnosti EU i dodao da će eventualni izlazak Velike Britanije iz članstva biti konačan.

On je posle današnjeg sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficoom upozorio da je za Britance „veoma rizično“ napuštanje zajedničkog evropskog tržišta.

„Na sutrašnjem referendumu neće se odlučivati samo o budućnosti Velike Britanije, već i o budućnosti cele EU, jer će izlazak iz Unije imati teške političke i ekonomske posledice“, kazao je Oland.

Fico, čija će zemlja od 1. jula predsedavati EU, rekao je da predsedavanje Slovačke dolazi u „veoma tškom trenutku“ i najavio mogućnost organizovanja neformalne diskusije o svemu što Evropa može da ponudi svojim gradjanima, bez obzira na ishod britanskog referenduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.