U trendu

U Španiji uhapšen mučitelj iz logora Gabela kod Čapljine

SARAJEVO – U Barseloni je uhapšen Ado Alagić zvani Lav, koji je u BiH optužen za mučenje bošnjačkih i srpskih zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gde je bio zadužen za čuvanje logoraša, prenosi Kliks.ba.

Španska nacionalna policija uhapsila je u Barseloni 61. godišnjeg Alagića, državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog optužbi u umešanost u ratne zločine tokom rata u BiH.

Španska policija ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana poternica iz Bosne i Hercegovine, a uhapsen je 15. septembra i nalazi se u pritvoru.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine 1993. godine u logoru Gabela kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopsteno iz policije.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala „Hrvatska zajednica Herceg-Bosna“ i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi.

Rukovodioci ovog logora su ili u bekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Alagića je lociran je u Barseloni, a tokom boravka u Španiji je koristio lažni identitet. Policija procenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana.

Vlasti su Alagiću pokušavale da sude od 2017. godine, ali je on bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.