U trendu

U Spaniji ukinuto nosenje maski na otvorenom, sutra u Italiji

MADRID – U Španiji je od danas ukinuto pravilo o obaveznom nošenju maski na otvorenom, a u Italiji će to biti učinjeno sutra.

Obe zemlje imaju visoku stopu vakcinacije protiv korona virusa, opadajući trend broja zaraženih i niže stope hospitalizacije nego tokom prethodnih talasa pandemije, prenosi agencija AP.

Sara de la Rubija, 45-godišnja medicinska sestra iz Madrida, rekla je da će skidanje maski biti trenutak za testiranje efikasnosti vakcina.

„Morao je da dođe trenutak u kome će se normalizovati stvari, da počnemo da živimo normalnim životom“, rekla je ona.

Nakon rekordnih brojeva zaraženih u januaru, broj novih slučajeva u Španiji opada već dve nedelje, smanjujući pritisak na bolnice, što je ohrabrilo vlasti da popuste neke od epidemioloških mera koje su usvojene sredinom decembra u cilju borbe protiv omikron soja.

Maske ostaju obavezne u zatvorenim javnim prostorima, ukljucujući javni prevoz, kao i kada ljudi ne mogu da drže bezbednu udaljenost od metar i po.

Druge evropske zemlje takođe ublažavaju mere uvedene protiv korona virusa, jer sve više vlada usvaja strategije koje podrazumevaju život sa korona virusom.

U Španiji i Italiji je oko 82 odsto stanovništva primilo dve doze vakcine, za koje vlasti ističu da su zaslužne za nižu stopu prijema kovid pacijenata u bolnice u odnosu na prethodne talase u pandemiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar