U trendu

Hoas u Venecueli: U sukobima povređeno skoro 70 osoba (video)

U Venecueli je u toku pokušaj državnog udara, ali Oružane snage Venecuele ostaju verne Vladi predsednika Nikolasa Madura. Rusija, SAD, EU i druge zemlje pozvale su na smirivanje situacije.

https://twitter.com/JhomarLopez/status/1123254420031119360

Ministar za komunikacije Venecuele Horhe Rodrigez napisao je na Tviteru da je u toj zemlji u toku pokušaj državnog udara. On je dodao da venecuelanskim vlastima otpor pruža „mala grupa vojnika izdajnika“.

Ministar odbrane Bolivarske Republike Vladimir Padrino Lopez dodao je da vojska ostaje verna Nikolasu Maduru, a ministar inostranih poslova Venecuele Horhe Areas je optužio Kolumbiju da je finansirala puč.

Jutros su se opozicioni lider Huan Gvaido i njegove pristalice okupili u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze Karlota. Ranije je Gvaido pozvao narod Venecuele i vojsku da izađu na ulice kako bi okončali operaciju „Sloboda“ i kako bi svrgnuli šefa države Nikolasa Madura.

Nakon poziva lidera opozicije na državni prevrat počeli sukobi. Demonstranti su organizovali nerede u okrugu Čakao, a za njihovo rasterivanje pripadnici policije upotrebili su suzavac.

(Sputnjik)

Pompeo: Maduro hteo da ode, Rusija ga odgovorila

VAŠINGTON, 1. maja (Tanjug) – Američki državni sekretar Majk Pompeo tvrdi da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro bio spreman da napusti tu zemlju u utorak ujutru uoči poziva lidera opozicije Huana Gvaida na pobunu, ali da je promeno svoj plan posle intervencije Rusije.

„Imali su avion na pisti. Bio je spreman da ode ujutru. Rusi su sugerisali da treba da ostane“, rekao je Pompeo u intervjuu za CNN.

Prema Pompeovim rečima, Maduro je trebalo da poleti za Havanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.