U trendu

HAOS: U Tihom okeanu – velika ekološka katastrofa

U Tihom okeanu u toku je ekološka katastrofa pošto se veliki brod nasukao i počeo da ispušta naftu u blizini svetske baštine Uneska u Solomonskim ostrvima, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Prema proceni australijskih stručnjaka, više od 80 tona nafte iscurelo je u more i na obalu u ekološki osetljivoj oblasti, dok se više od 660 tona nafte i dalje nalazi na brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga, a iz kojeg i dalje curi nafta.

Australijsko odeljenje za spoljne poslove i trgovinu upozorilo je da postoji visok rizik od toga da i ostatak nafte iscuri iz broda, navodeći da je „duboko razočarano“ sporim reagovanjem na tu situaciju.

Kako je objasnio australijski visoki komesar u Solomonskim ostrvima, snimči napravljeni ove nedelje pokazuju da je postignut mali napredak u tome da se zaustavi curenje nafte iz broda, od kako se nasukao 5. februara, prenosi AP.

Brod je iznajmila kompanija „Bintan Mining“ u Solomonskim ostrvima kako bi prevezao boksit, koji se koristi u proizvodnji aluminijuma.

Južni deo ostrva Renel deo je svetske baštine Uneska.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar