U trendu

U Tjencinu protest, raste broj žrtava

Oko stotinu ljudi čiji su stanovi oštećeni u jakoj eksploziji u kineskom lučkom gradu Tjencin, okupili su se danas na protestu zahtevajući nadoknadu štete od vlade, dok broj žrtava katastrofe raste i sada je 114 a još 70 se vode kao nestali.

„Mi žrtve tražimo da vlada otkupi naše kuće“, „Deca se pitaju – kako možemo da odrastemo zdravi“, pisalo je na transparentima koji su nosili stanovnici na protestu ispred Tianđin hotela, gde zvaničnici održavaju dnevni brifinzi o nesreći, prenela je agencija AP.

Kineska pravila zaštite na radu zahtevaju da skladišta budu najmanje 1.000 metara od stambenog dela, javnih zgrada i autoputeva, ali onlajn mapa pokazuje da je skladište „Ruejhaj međunarodna logistika“ bilo na 500 metara od autoputa i vrlo blizu stambenog kompleksa, čiji su stanovnici evakuisani.

Gradski zvaničnici su sada pod velikim pritiskom da daju odgovor kako je skladištu dozvoljeno da radi na takvoj lokaciji.

Povećan je broj žrtava i prema najnovijim podacima, u eksploziji je poginulo najmanje 114 ljudi, i još 70 se i dalje vode kao nestali, uključujući 64 vatrogasca i šest policajaca, potvrdio je portparol gradske vlade Gong Đianšeng na današnjoj konferenciji za novinare.

U skladištu za opasne hemikalije u Tjencinu u sredu prošle nedelje je izbio požar, a zatim tokom vikenda je u tom delu grada, koji je posle nesreće blokiran, takođe zabeleženo više manjih eksplozija.

Zbog straha od kontaminacije, evakuisano je stanovništo oko mesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra, a evakuaciju su izveli naoružani policajci, nakon što je na mestu nesreće pronađena opasna materija sodijum cijanid koja je zapaljiva u dodiru sa vodom.

Dva državna dnevna lista, „Pejper“ i „Sadern metropolis“, objavili su juče da se u skladištu u kojem je došlo do eksplozija nalazilo 700 tona sodijum cijanida, što je 70 puta više od dozvoljene količine, kao i da vlasti žure da uklone te opasne materije.

Ova nesreća je pokrenula pitanja o tome da li se opasne hemikalije drže preblizu stambenih naselja, da li su vatrogasci dovedeni u opasnost tokom početne intervencije po pozivu o požaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.