U Tjencinu protest, raste broj žrtava

Oko stotinu ljudi čiji su stanovi oštećeni u jakoj eksploziji u kineskom lučkom gradu Tjencin, okupili su se danas na protestu zahtevajući nadoknadu štete od vlade, dok broj žrtava katastrofe raste i sada je 114 a još 70 se vode kao nestali.

„Mi žrtve tražimo da vlada otkupi naše kuće“, „Deca se pitaju – kako možemo da odrastemo zdravi“, pisalo je na transparentima koji su nosili stanovnici na protestu ispred Tianđin hotela, gde zvaničnici održavaju dnevni brifinzi o nesreći, prenela je agencija AP.

Kineska pravila zaštite na radu zahtevaju da skladišta budu najmanje 1.000 metara od stambenog dela, javnih zgrada i autoputeva, ali onlajn mapa pokazuje da je skladište „Ruejhaj međunarodna logistika“ bilo na 500 metara od autoputa i vrlo blizu stambenog kompleksa, čiji su stanovnici evakuisani.

Foto: Beta

Foto: Beta

Gradski zvaničnici su sada pod velikim pritiskom da daju odgovor kako je skladištu dozvoljeno da radi na takvoj lokaciji.

Povećan je broj žrtava i prema najnovijim podacima, u eksploziji je poginulo najmanje 114 ljudi, i još 70 se i dalje vode kao nestali, uključujući 64 vatrogasca i šest policajaca, potvrdio je portparol gradske vlade Gong Đianšeng na današnjoj konferenciji za novinare.

U skladištu za opasne hemikalije u Tjencinu u sredu prošle nedelje je izbio požar, a zatim tokom vikenda je u tom delu grada, koji je posle nesreće blokiran, takođe zabeleženo više manjih eksplozija.

Zbog straha od kontaminacije, evakuisano je stanovništo oko mesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra, a evakuaciju su izveli naoružani policajci, nakon što je na mestu nesreće pronađena opasna materija sodijum cijanid koja je zapaljiva u dodiru sa vodom.

Dva državna dnevna lista, „Pejper“ i „Sadern metropolis“, objavili su juče da se u skladištu u kojem je došlo do eksplozija nalazilo 700 tona sodijum cijanida, što je 70 puta više od dozvoljene količine, kao i da vlasti žure da uklone te opasne materije.

Ova nesreća je pokrenula pitanja o tome da li se opasne hemikalije drže preblizu stambenih naselja, da li su vatrogasci dovedeni u opasnost tokom početne intervencije po pozivu o požaru.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar