U trendu

U toku evakuacija poslednjih pobunjenika i civila iz Alepa

Vozila i dalje izlaze u koloni iz istočnog Alepa, pod nadzorom UN, nakon celonoćne evakuacije, izjavio je danas neimenovani zvaničnik UN u Siriji, a iz tog grada evakuišu se poslednji preostali pobunjenici i civili – njih oko 3.000.

„Evakuacija je još u toku, posmatrači su još na licu mesta. Oko 300 privatnih vozila napustilo je grad tokom noći i jutros“, rekao je isti zvaničnik Rojtersu.

Snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada juče su bile na pragu da potpuno preuzmu Alepo, ali su UN i predstavnici sirijskih pobunjenika negirali da je operacija evakuisanja boraca i civila iz grada završena, podseća britanska agencija.

Stotine pobunjeničkih boraca i civila, među kojima je bilo i male dece umotane u ćebad, autobusima su evakuisani iz ratom razorenog Alepa, po snežnoj mećavi, a evakuacija bivših pobunjeničkih uporišta ušla je u završnu fazu, navodi AP.

Oko 25 autobusa su noćas prevezli ljude u oblasti pod kontrolom opozicije u okolini Alepa, rekao je opozicioni aktivista Ahmad Primo.

Evakuacije su pocele prošle nedelje, nakon što je sirijska opozicija pristala da preda svoja poslednja uporišta u istočnom Alepu, a od tada je, prema procenama UN, oko 25.000 boraca i civila autobusima prevezeno iz tog grada.

Juče su autobusi počeli da evakuišu i poslednje preostale pobunjenike i civile, njih oko 3.000.

Evakuacija ljudi iz Alepa utirte put Asadu da u potpunosti preuzme kontrolu nad tim gradom, posle više od četiri godine tamošnjih sukoba, što će biti najznačajnija Asadova pobeda otkako je 2011. izbila pobuna protiv 40-godišnje vladavine njegove porodice, zaključuje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar