Završen referendum: Grčka rekla “NE” kreditorima

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, na današnjem referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, saopšteno je da je “Oxi” (ne) na referendumu zaokružilo 60,69 odsto birača.

Na drugoj strani 39,31 odsto Grka zaokružilo je “Nai” (da).

Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

Na referendumu pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da”(Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Grčka: Nećemo štampati novu valutu

Grčka vlada ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordiantor pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj, nakon što su grčki mediji, na osnovu anketa, objavili da su Grci na referendumu, većinom glasova, odbacili predlog međunarodnih kreditora.

“Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (evrozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras”, rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star, a preneo Rojters.

Zvaničnici evrozone su poručili da bi “NE” na referendumu otežalo Evropskoj centralnoj banci (ECB) da grčkim bankama pruži finansijsku podršku od koje one zavise.

U 18 sati su zatvorena biračka mesta na kojima se približno 10 miliona građana moglo izjasniti o tome da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede. Prema prvim procenama, smatra se da je većina Grka zaokružila “ne”.

Vlada večeras sa bankama

Grčka vlada će večeras, po zatvaranju birališta, održati sastanak sa centralnom bankom i liderima najvećih komercijalnih banaka, sa kojima će razgovarati o situaciji u zemlji, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Britanski poslovni dnevnik Gardijan javlja da će telefonsku konferenciju na temu grčke krize večeras održati i 10 vodećih bankara Dojče banke, koji će procenjivati rezultate grčkog referenduma i posledice eventualnog “DA” ili “NE” po međunarodne kreditore.

Druge velike banke planiraju slične poteze, tvrdi Gardijan.

Evropska centralna banka (ECB) će u ponedeljak održati sastanak na temu Grčke, nedelju dana nakon što je ograničila obim sredstava koje su na raspolaganju grčkim bankama kroz program ELA koji obezbeđuje hitnu likvidnost za banke.

ECB je spremna da preduzme dodatne mere kako bi pružila podsticaj evrozoni u uslovima neizvesnosti, izjavio je danas član izvršnog odbora ECB Benoa Ker.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona građana izjašnjava na referendumu o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štednje u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

Šulc – EU može odobriti nove zajmove Atini

Evropa neće napustiti grčki narod bez obzira na ishod današnjeg referenduma i možda će Grčkoj odobriti dodatne hitne zajmove, izjavio je danas predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

“Možda ćemo morati da odobrimo Grčkoj hitne kredite za premošćavanje nelikvidnosti, kako bi se osigurao opstanak javnog sektora i kako bi građani dobili novac koji im je potreban za preživljavanje”, izjavio je Šulc za nemački list “Velt am Zontag”, a prenosi Frans pres.

Šulc je, međutim, upozorio da to nije konačno rešenje, i izrazio nadu da će Grci na današnjem referendumu zaokružiti opciju “DA”.

On je u ranijem intervjuu za nemački radio “Dojčlandfunk” rekao da će Grčka morati da uvede drugu valutu ako na referendumu pobedi opcija “NE”.

“Da li Grčka ostaje u evrozoni posle referenduma? Svakako da ostaje, ali ako pobedi opcija “NE”, zvanicna Atina će morati da uvede drugu valutu, jer evro više neće biti na raspolaganju kao sredstvo plaćanja”, rekao je Šulc za nemački radio.

“U trenutku kada neko uvede novu valutu, on tada izlazi iz evrozone. Ovo su elementi koji mi pružaju nadu da građani Grčke danas neće zaokružiti opciju “NE”, kazao je Šulc, prenosi britanski list Gardijan.

Glasali lideri opozicije – za Evropu i jedinstvo Grka

Na referendumu o predlozima međunarodne poverilačcke “Trojke” (Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) za rešavanje duga Grčke, glasali su čelnici opozicionih stranaka, javila je grčka agencija ANA.

Lider glavne opozicione stranke Nova demokratija i bivši grčki premijer Antonis Samaras rekao je da “Grci danas odlučuju o sudbini zemlje”.”Zaokružujemo “da” Grčkoj, “da” Evropi”, rekao je on u kratkom obraćanju posle glasanja.

Liderka Svehelenskog socijalističkog pokreta, PASOK, Fofi Genimata, rekla je da je ovo vreme odluke i odgovornosti i da ljudi moraju da budu ujedinjeni, glasaju za nadu, demokratiju i dostojanstvo.”Želimo održiv sporazum. Šaljemo snažno “da” Evropi i evru, složno i odgovorno”, rekla je ona.

Lider partije Reka (To Potami) Stavros Teodorakis upozorio je protiv podela, izražavajući nadu da “seme nesloge koji su neki nepromišljeno posejali, neće proklijati”. “Za nekoliko sati moramo se suočiti sa velikim problemom ove zemlje ujedinjeni. Moramo jačati njen evropski kurs. Nadam se da će premijer održati obećanje”, rekao je on.

ANA je prenela i Teodorakisovu optužbu iz intervjua za nemački “Fokus” na račun premijera Aleksisa Ciprasa da svoju karijeru stavlja iznad dobrobiti zemlje. “On je problem, on je taj koji mora da ode”, rekao je on.

Prema “Fokusu”, Teodorakis se nada da će mladi glasati na referendumu za Evropu a protiv “balkanizacije Grčke”.

Generalni sekretar Komunističke partije Grčke Dimitris Kucumbas rekao je da narod treba da bude ujedinjen pred novim razvojem događaja.

“Radnička klasa, popularni sloj u našoj zemlji, jedinstvom, u savezu, spremno i sa oprezom, mora da se suoči sa svakim razvojem – da li će nastupiti novi sporazum “giljotina”, uglavnom sporazum sa oštrim merama, ili će nastupiti izlazak iz zone evra, paralelna valuta sa bankrotom našeg naroda”, kazao je lider KKE.

Kucumbas je obećao da će Komunistička partija nastaviti da bude na “prvoj liniji fronta” kako bi narodu bili olakšani sadašnji problemi preživljavanja i otvoren put ukidanju “svih antinarodnih mera sučeljavanjem sa EU, kapitalom i njegovom snagom u novom društvu u kom bi svi prosperirali”.

Grci podržavaju održavanje vanrednog referenduma

Žitelji Atine uglavnom podržavaju odluku vlade o održavanju referenduma o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

“Ne verujem da je ovaj referendum od posebnog značaja. On samo predstavlja za Grke uobičajenu promenu demokratije”, kazala je posle glasanja jedna Atinjanka.

Ona je podsetila da su u staroj Grčkoj referendumi održavani često i da Grci vole demokratiju, nezavisnost i pravdu.

Premijer Aleksis Cipras je, prema njenim rečima, dao građanima nadu, koju sada pojedine zemlje EU pokušavaju Grcima da oduzmu.

Ona je istakla da ovaj referendum ne treba smatrati kao glasanje “protiv” i “za” Evropu.

“Mi Grci volimo EU i Evropljane. Želimo ujedinjenu Evropu i evro kao zajedničku valutu. Ovaj referendum nema nikakve veze sa tim. Mi smo deo Evrope i ne možemo zamisliti da budemo izvan nje”, istakla je ona, ukazujući da postoje pokušaji da se to pogrešno tumači.

Jedan pristalica Ciprasove “Sirize”, koji je u ranim jutarnjim satima na glasanje, ocenio je da velika većina građana Grčke podržava odbijanje predloga međunarodnih poverilaca.

On je izrazio uverenje da će na referendmu 70 odsto glasati sa “Oxi” (ne), a 30 procenata sa “Nai” (da).

Jedna grupa mladih Atinjana izražava zadovoljstvo što se održava referendum o ovako važnom pitanju.

Oni ističu da je posebno za mlade važno da su pozvani da odluče o primeni nekih mera u zemlji.

“To je najdemokratskiji put za građane da odlučuju o budućnosti. Posebno za našu generaciju je važno da imamo mogućnost da odlučujemo o budućnosti koja je pred nama”, kazala je studentkinja.

Istovremeno je rekla da ne brine šta će se desiti od ponedeljka, već da je važno da su se Grci probudili i ponovo počeli da traže demokratiju, ravnopravnost, socijalnu pravdu, zakone koji bi zaštitili većinu ljudi, to jest siromašne, a ne bogate.

“Ne zanima nas šta će se desiti od ponedeljka, jer šta god da se dogodi znamo da smo jedinstveni”, naglasili su mladi Grci.

Glasao i Aleksis Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

“Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke”, rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi “Dimotika” u Atini.

Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima “Oxi, oxi” (ne,ne).

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

Na referendumu pitanje glasi “Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga”.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao “ultimatumom” i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o “velikodušnoj ponudi”.

Kako pišu svetski mediji, glasačka mesta su otvorena od sedam sati ujutro po lokalnom vremenu, a prvi rezultati se očekuju večeras.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) ocenjuje da je današnji referendum krucijalan, da na njemu može da glasa oko 10 miliona ljudi i dodaje da se nekoliko zvaničnika Evropske unije veoma oštro usprotivilo prošlonedeljnoj, nagloj odluci Grčke da održe referendum u vezi sa ponudom koja, prema njihovim rečima, više nije na pregovaračkom stolu.

Trenutni program finansijskih pomoći kreditorske trojke – Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) – istekao je prošlog utorka, pri čemu su banke u Grčkoj zatvorene čitave ove sedmice i ustanovljeni su limiti na povlačenje novca sa bankomata, dodaje BBC.

Asošiejted pres podseća da Grčka 30. juna nije uspela da plati svoja dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Referendumsko pitanje se smatra komplikovanim, dugačkim i zbunjujućim. BBC podseća da je Kanada, nakon referenduma o otcepljenju Kvebeka 1980. i 1995. godine, donela zakon kako bi se izbeglo postavljanje takvih referendumskih pitanja.

Uoči predizborne tišine, ankete su pokazivale da je podjednako onih koji će glasati “za” i “protiv”, ali da 75 odsto ispitanika želi da zemlja ostane u evrozoni.

Referendumsko osoblje je jutros žurno pripremalo glasačka mesta, kako bi ona bila otvorena na vreme, a vojni helikopteri su, umesto brodova, nosili glasačke listiće na brojna grčka ostrva.

Agencija Asošiejted pres ocenjuje da se premijer Grčke Aleksis Cipras kocka sa sudbinom sopstvene, levičarske vlade, koja je oformljena pre pet meseci nakon pobede Ciprasove stranke Siriza na parlamentarnim izborima.

Siriza je dobila većinsku podršku naroda zbog protivljenja oštrim merama štednje koje su, radi dobijanja finanijske pomoći i spasa od bankrota, prihvatile prethodne vlasti.

BBC podseća da je Evropska komisija, jedna od pripadnica kreditorske trojke, zatražila od Grčke da podigne poreze i saseče socijalna davanja kako bi mogla da vraća dugove.

Cipras i njegov ministar finansija Janis Varufakis pružili su snažne naznake da će se povući sa položaja ako građani Grčke odluče da prihvate uslove kreditorske trojke.

Prethodna nedelja protekla je u znaku frenetične predreferendumske kampanje, a oba tabora – “da” i “ne” – održala su u petak uveče istovremeno velike predreferendumske skupove kojima su prisustvovale desetine hiljada ljudi.

Svetski mediji pišu da grčka opozicija optužuje Ciprasa da dovodi u opasnost članstvo Grčke u evrozoni i da bi većinsko zaokruživanje “ne” moglo voditi izbacivanju zemlje iz nje.

Varufakis je juče, pak, izjavio da Evropska unija “nema pravnog osnova” za izbacivanje Grčke iz evrozone, a optužio je kreditore da uoči referenduma seju seme straha.

“Zašto su nas primorali da zatvorimo banke? Pa, da bi usadili strah u ljude. A širenje straha se zove – terorizam”, izjavio je Varufakis za španski El Mundo.

Asošiejted pres ocenjuje da Ciprasa, bez obzira na rezultate referenduma, očekuju velike nevolje i neizvesnost u pogledu toga da li će uspeti da isposluje povoljniji sporazum sa kreditorima – zbog nepoverenja prema njemu.

Šulc: Grci već sutra da nađu novu valutu ako pobedi “NE”

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc jasno je poručio Grcima da neće moći da koriste evro ukoliko građani na današnjem referendumu odbiju saradnju sa međunarodnim kreditorima.

– Evro im neće biti dostupan kao sredstvo plaćanja ukoliko izglasaju NE. A onog trenutka kada neko uvede novu valutu, on izlazi iz evrozone. Zbog toga se nadamo da će građani danas ipak glasati drugačije – poručio je Šulc.

Ipak, gospodin Šulc ignoriše činjenicu da svaka zemlja na svetu, uključujući i Grčku, može da koristi evro iako nije deo monetarne unije.

(Beta/Tanjug)

Ostavite komentar