U trendu

U toku sastanak lidera stranaka u BiH sa Mišelom

BRISEL – U Brislelu je u toku sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

U Briselu se nalaze predstavnici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj – lider SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, prenosi RTRS.

Na sastanak su stigli i predsednik DNS-a Nenad Nešić i lider PDP-a Branislav Borenović.

Dodik je pred početak sastanka rekao da je sve u vezi sa sastankom mistično, kao i u vezi sa dokumentom o kojem se govori, ali da je ovo prilika da svi sednu za isti sto i razgovaraju.

On je naveo da nije dobio dokument, ali da se u njemu tretira i sukob u Ukrajini i odnos BiH prema tome.

S tim u vezi, ponovio je da BiH nema definisan i usaglašen stav.

Dodik je naglasio da postoji isključivo stav Narodne skupštine RS u kojem je jasno izrečeno opređeljenje za neutralnost, kao i da se sukob u Ukrajini ne može definisati kao agresija na tu zemlju.

Dodik je poručio da će na sastanku biti preneseni stavovi Republike Srpske.

U Briselu su i predsednik i potpredsednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsednik DF-a Žel?ko Komšić, predsednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, lider SDP-a Nermin Nikšić, predsednik Naše stranke Edin Forto i predsednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Portal Klix.ba takođe navodi da je počeo sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa Mišelom, ali bez lidera HDZ Dragana Čovića, koji je ranije najavio mogućnost da ne prisustvuje susretu.

Prema navodima sarajevskog portala, Čović je stigao u Brisel, ali je ostao u hotelu jer je ranije najavio da će tako postupiti ako na sastanak dođe i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je izabran glasovima bošnjačkog naroda.

Međutim, Čović je Šarlu Mišelu rekao da se ne oseća dobro i da ima problem s pritiskom, piše Klix.ba.

Na sastanku u Briselu trebalo bi da bude potpisan dokument o ključnim pitanjima za BiH koji bi trasirali put te zemlje ka EU.

Osim Mišela, sastanku prisustvuje i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kao i politički lideri iz Federacije BiH i Republike Srpske, među kojima nije predsednik SDS Mirko Šarović, koji jedini nije potvrdio dolazak, dodaje Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.